První lidé hlasovali v prezidentské volbě. Možnost měli voliči v koronavirové izolaci

Události: Lidé v izolaci mohli volit prezidenta z auta, zájem byl malý (zdroj: ČT24)

Ve středu odevzdali první lidé svůj hlas v přímé volbě prezidenta. Ti, kteří jsou v izolaci kvůli covidu-19, mohli hlasovat z auta od 8:00 do 17:00 hodin na speciálních stanovištích. V každém kraji jich bylo několik, většinou jedno na okres, v Praze jich fungovalo pět. Kdo hlasování z auta nemohl využít a musel zůstat doma, může si do 12. ledna objednat domů přenosnou volební schránku.

Stanoviště napříč republikou hlásila nízký zájem voličů. V Praze do 15:30 hlasovalo z auta 40 lidí. Podle mluvčího magistrátu Vita Hofmana se volby obešly bez problémů. „Pouze na stanovišti na Letné se nám stalo, že jsme několik řidičů museli přesměrovat na jiné stanoviště dle místa jejich trvalého pobytu,“ uvedl mluvčí. O zvláštní přenosnou volební schránku podle něj zatím požádalo deset voličů.

V Moravskoslezském kraji možnost volit z auta do 15:00 využilo 15 občanů. Po čtyřech voličích zamířilo na stanoviště v Opavě a Novém Jičíně, tři dorazili do Frýdku-Místku a po dvou do Ostravy a Karviné. V Bruntále nevolil nikdo. Řekla to Miroslava Chlebounová z krajského úřadu. V Jihomoravském kraji odevzdalo do 13:00 svůj hlas z auta 15 lidí, řekl ČTK mluvčí tiskového odboru krajského úřadu Petr Holeček. V Brně hlasovalo osm lidí, v okrese Brno-venkov tři, ve Vyškově a v Blansku shodně po dvou voličích. V dalších krajích byla účast podobně nízká. Na některá stanoviště nepřijel volit nikdo.

Lidé v izolaci volí prezidenta (zdroj: ČT24)

Podle údajů ministerstva zdravotnictví mělo v posledním týdnu pozitivní test na koronavirus na 2700 lidí včetně dětí.

Podle ředitele odboru voleb z ministerstva vnitra Tomáše Jírovce se drive-in volby týkají jen nemocných s covidem-19. „Pokud jsem v izolaci kvůli jinému infekčnímu onemocnění, tento způsob využít nemohu a je u mě překážka výkonu volebního práva,“ sdělil v 90' ČT24.

Lidé se prokázali pozitivním testem či potvrzením lékaře nebo hygieny, zákon umožňuje před komisí podepsat i čestné prohlášení. Na stanoviště mohli přijet voliči z okresu, pro nějž je dané volební stanoviště zřízeno. Přijet ale mohli také voliči s voličským průkazem. Tato informace je buď na stránkách ministerstva vnitra, nebo na stránkách jednotlivých krajských úřadů.

Do čtvrtečních 20 hodin si mohou také lidé v izolaci na příslušném krajském úřadě objednat přenosnou volební schránku. Speciální komisaři pak budou podle Jírovce chodit během pátku a soboty.

Volit novou hlavu státu by mohli i lidé, kteří by byli v karanténě v uzavřeném pobytovém zařízení sociálních služeb. Žádné z nich ale podle informací ČTK uzavřeno kvůli koronaviru nebylo.

Voličské průkazy

Pro ostatní voliče prezidentské volby nezačínají ve středu, ale v pátek. První kolo proběhne v pátek 13. ledna a sobotu 14. ledna 2023. Případné druhé kolo proběhne v pátek 27. ledna a sobotu 28. ledna. V pátek se volí od 14 do 22 hodin, v sobotu od 8:00 do 14:00.

Do minulého pátku mohli lidé žádat o voličské průkazy volby písemně nebo elektronicky, do středeční 16. hodiny tak mohou učinit ještě osobně. Podle Jírovce se počet vydaných voličských průkazů bude blížit k počtu sto tisíc. Pokud chce někdo zažádat o volební průkaz ještě ve středu, musí dojít na svůj obecní úřad podle místa trvalého pobytu, případně se může dostavit na zastupitelský úřad v zahraničí – to jen v případě, že je tam hlášen ve zvláštním seznamu voličů.

Pokud lidé plánují hlasovat v prezidentských volbách jen ve druhém kole a budou mimo své bydliště, mohou o voličský průkaz požádat písemně či elektronicky nejpozději do pátku 20. ledna, osobně pak do 25. ledna.

Studio 6: Začaly prezidentské volby pro lidi v izolaci kvůli covidu-19 (zdroj: ČT24)

Tisk a distribuce lístků vyšly na 63 milionů

Původně se do boje o Hrad přihlásilo 21 uchazečů. Sítem ministerstva vnitra ale prošlo jen devět z nich. Do seznamu kandidátů posléze zasáhl Nejvyšší správní soud. Denisu Rohanovou z boje o Hrad vyřadil, naopak do hry vrátil Karla Diviše.

Penzum uchazečů se nečekaně zúžilo v neděli. Odborový předák Josef Středula v superdebatě České televize oznámil, že z volby odstupuje. Lidé tak v pátek a v sobotu budou vybírat z osmi kandidátů –⁠ těmi jsou podle vylosovaných čísel Pavel Fischer, Jaroslav Bašta, Petr Pavel, Tomáš Zima, Danuše Nerudová, Andrej Babiš, Karel Diviš a Marek Hilšer.

O tom, kdo usedne na Hrad, rozhodne 8,3 milionu oprávněných voličů. Hlasovat budou moci skoro v patnácti tisících okrsků. Přes sto z nich se nachází v zahraničí. Tisk a distribuce volebních lístků pak podle ministerstva vyjde na 63 milionů korun.