Mezi učiteli a učitelkami zeje platová propast. Muži dostávají průměrně až o dva a půl tisíce víc

Události: Mezi platy učitelů a učitelek jsou rozdíly (zdroj: ČT24)

Mezi ženami a muži ve školství se zvyšují platové rozdíly. Ještě výraznější nepoměr vykazují výdělky řídících pedagogů. Podle ministerských statistik za první letošní pololetí berou učitelé v průměru až o dva a půl tisíce korun hrubého víc než učitelky.

Vanda Hrbková a David Rund učí na Základní škole Kavčí hory v Praze přibližně stejnou dobu. Hrbková má za sebou pět let praxe, Rund šest. Právě u pedagogů s menší odslouženou dobou jsou platové rozdíly největší, až pět tisíc korun.

„Samozřejmě je to nespravedlivé. Odvádíme stejnou práci a za to bychom měli dostávat všichni stejné peníze,“ myslí si Rund. „Nevidím důvod, proč by měli (muži) dostávat víc peněz. Ačkoliv chápu, že chtějí udržet ve školství učitele, kterých je nedostatek,“ uvažuje Hrbková.

Průměrný hrubý měsíční příjem pedagogických pracovníků
Zdroj: ČT24/MŠMT

Na základních školách učí muži jen z patnácti procent. „Máme v týmu dvanáct mužů pedagogů z dvaapadesáti pedagogů, takže ten poměr je poměrně vysoký,“ potvrzuje ředitelka ZŠ Ohradní v pražské Michli Eva Smažíková. A dodává, že u nich neplatí, aby muži automaticky dostávali za odvedenou práci více peněz.

Rozdíly mezi ředitelskými posty

Ještě větší rozdíl v platech ve školství je mezi řídícími pracovníky. Zatímco ženy průměrně měsíčně dostávají pětašedesát tisíc, muži až o deset tisíc víc. Důvodem může být i to, že mezi řídícími pedagogy v nejvyšších tarifech muži převládají.

„Protože je však učitelů–mužů nedostatek, je možné, že se je snaží ředitelky a ředitelé nalákat například lepšími platovými podmínkami v podobě nadtarifních složek platu,“ uvádí mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

„Přestože je méně mužů ve školství, tak vlastně častěji a dříve dosahují těch řídících funkcí,“ vysvětluje hlavní gestorka projektu 22 % k rovnosti Lenka Simerská. Učitelé ale zároveň dodávají, že plat by neměl při výběru jejich povolání hrát hlavní roli. Shodují se na tom i Vanda Hrbková a David Rund.