Proběhl další rychlý závod o dotace pro školství. Úředníci však slibují změnu

Události: Závod o dotace pro základní školy (zdroj: ČT24)

Zřizovatelé základních škol si zopakovali podávání žádostí o dotace na lepší vybavení. Když ministerstvo pro místní rozvoj vypsalo výzvu na začátku listopadu, velký počet zájemců systém zahltil. Nyní ji rozdělilo do dvou dnů. Jestli obec peníze získá, závisí hlavně na rychlosti podání žádosti.

„Už to tam nabíhá, musíš vydržet, trvá to,“ tuto větu učitelka informatiky základní školy v Kamýku nad Vltavou Veronika Patáková pronese i několikrát během vyučovací hodiny. Každý počítač je zde jiný, všechny jsou ale staré, některé i více než deset let.

„Tady se něco zasekne, tady něco nejde spustit, tady něco trvá, takže odbíhám od jednoho k druhému. Pak musí čekat ti ostatní, než všechno naběhne. V tu chvíli už se ti nejrychlejší, nebo tam, kde to funguje, začínají nudit a začínají zlobit,“ říká učitelka. 

Ředitelka školy Lýdia Milanovská chce učebnu zmodernizovat a také přesunout do větší místnosti. Doufá, že dostanou dotace ministerstva pro místní rozvoj. „Byly zavedeny digitální kompetence do rámcového vzdělávacího programu, které my musíme zakomponovat do našeho školního vzdělávacího programu. Abychom to mohli realizovat, potřebujeme samozřejmě digitální pomůcky,“ vysvětluje Milanovská. 

Kdo bude na počítači rychlejší

Dotaci na ně musí zajistit obec, která je zřizovatelem školy. Výzvu ministerstvo vyhlásilo ve 12:00, starosta byl ale připravený už hodinu předem. A v 11:59 už aktualizoval stránky. 

„Výzva 112 je tady. Hurá! Integrovaný program, individuální projekt…,“ vypočítává starosta Kamýku nad Vltavou Petr Halada (nestr.). Všechny přílohy měl připravené předem. Na to, než se nahrály, čekal i půl minuty. Ve 12:34 má žádost odeslanou. Může si oddechnout, čas je v tomto případě hlavním klíčem k úspěchu. 

Přesto by byl pro jiný postup. „Osobně bych byl pro, aby se výzvy hodnotily na základě kvality podaných projektů a na základě nějakých parametrů, které jsou vyhodnotitelné a které nejsou na rychlosti toho podání.“

Ministerstvo slibuje změnu

Stejně to vidí i ministerstvo pro místní rozvoj a slibuje změnu. „Do budoucna věříme, že už se nebude opakovat případ klikaček jak těch minulých, nebo těch potažmo současných, těch hodinových,“ uvedl poradce ministra pro místní rozvoj Leo Steiner.

Výhodou klikacích výzev je však to, že ministerstvo může žádosti rychle vyhodnotit. Nové digitální vybavení by tak škola v Kamýku nad Vltavou mohla mít už na začátku příštího školního roku.