Nedostatek zubařů vyřeší dotace, míní Šmucler. Podle Schreka to nestačí

Události, komentáře: Nedostatek zubařů (zdroj: ČT24)

Někteří Češi dojíždí za zubařem až desítky, ne-li více kilometrů. Stomatologové chybí hlavně na venkově a ve více odlehlých městech. Když už se je tam podaří nalákat, zájem je obrovský. Podle šéfa České stomatologické komory Romana Šmuclera jsou východiskem krajské dotace a důkladná spolupráce s pojišťovnami. Dle Hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS) není řešení tak jednoduché a apeluje na součinnost stomatologické komory a krajů. Oba byli hosty Událostí, komentářů.

V Česku se v nedávné době objevilo několik případů, kdy se na zubního lékaře stály hodinové fronty, nebo se dokonce losovalo o pacienty. Šmucler se dle vlastních slov situaci snaží řešit, ale nemyslí si, že jde o systémový problém.

„Lidí bez stomatologa je v Česku šest set tisíc. To vypadá jako hrozné číslo, ale je to pouhých šest procent populace, máme nejvíc registrovaných pacientů v EU. V některých místech je nedostatek zubních lékařů, o tom není sporu. Snažím se to řešit a ty čísla jsme dali dolů,“ říká Šmucler.

Zdůrazňuje, že stomatologická komora se snaží najít řešení. „Když dneska půjdu například do Brna, budu tam chtít najít zubního lékaře, tak s tím budu mít problém, protože zubní lékaři po telefonu neberou. Je potřeba, aby mě někdo doporučil. Asi vymyslíme nějakou aplikaci, jak ty lidi dávat dohromady,“ uvažuje.

Řešení si Šmucler představuje podle západního modelu. „Hejtmanství má peníze, zasedne a řekne si: tady v těch třech místech dáme dotaci. Tak rozhodnou, že v nějakém městě, řekněme třeba Polná, bude zubní lékař, který tam přijede z Jihlavy. Tak se to dělá v Německu, v Rakousku, ve Francii. Dřív nebo později to takto dáme dohromady,“ předpokládá.

Schrek: Dotace nejsou snadným řešením

Podle hejtmana Vysočiny Schreka je situace v kraji kritická a mnoho lidí musí za zubařem dojíždět jinam. „Znám řadu lidí z Vysočiny, kteří třeba mají svého zubaře v Praze nebo v Brně, což logicky není komfortní. Pokud je člověk ještě ekonomicky aktivní ve středním věku, tak řada lidí to takhle dokáže vyřešit. Problém nastává ve chvíli, kdy se třeba jedná o starší seniory nebo lidi s nějakým typem handicapu,“ upozorňuje.

Zároveň odporuje Šmuclerovu tvrzení, že situace se dá jednoduše vyřešit dotacemi. „My do toho dáváme peníze, ale pochopitelně zákon nám říká, že máme zajišťovat jiné veřejné služby, nikoliv privátní služby stomatologů. Máme pět krajských nemocnic a naší povinností je skutečně přednostně zajistit péči léčebnou,“ zdůrazňuje hejtman.

Přesto se kraj dle Schreka snaží stomatologům pomáhat různými podpůrnými programy. Mimo jiné třeba stipendiem pro studenty nebo dotacemi pro města, která se snaží zřídit vlastní zubní ordinaci.

Hejtman apeluje na to, aby spolu jeho úřad a stomatologická komora úzce spolupracovaly. „Víme, že stomatology nelze vytáhnout z klobouku, že to je dlouhodobá záležitost. Pokud se budeme všichni snažit, především i ministerstvo zdravotnictví a komora, budeme nějak dávat síly dohromady, tak si myslím, že se snad stav podaří alespoň udržet, že se nebude zhoršovat,“ doplňuje Schrek.

Zubaři přijmou smlouvu s pojišťovnou, když bude mít smysl, míní Šmucler

Podle Šmuclera je stomatologie v současnosti jiná a modernější, než bývala dřív, například složením jednotlivých ordinací, v nichž působí i více lékařů, sestřiček či kupříkladu hygienistek. Podle něj právě i to přispívá k nedostatku ordinací, byť pacienti, kteří se k takové péči dostanou, si ji pochvalují. „Daň za tuhle věc je, že prostě ty praxe v některých malých místech nejsou,“ doplňuje.

Upozorňuje na důležitost pojišťoven. „Nemáme problémy třeba s dermatology, protože jejich smlouva od pojišťovny je dobře zaplacená, lékař ji chce. Když smlouva bude mít jenom trošku smysl, tak si myslím, že to dopadne tak, že zubař bude chtít smlouvu. Například půjde do té Polné, protože jinde na Vysočině nebude možnost. Takhle je to jednoduché,“ domnívá se.

„S pojišťovnami jsme se domlouvali, že na úrovni každé obce potřebujeme zjistit, kolik je reálně pacientů a lidí, co nemají zubního lékaře. Zjistíme, že těch lidí je šest set nebo sedm set. Postupně je rozdělíme zubním lékařům a postaráme se o ně,“ nastiňuje Šmucler.