Paxlovid i test mají smysl jen pro rizikové pacienty, říká předseda odborné společnosti. Lék bude od ledna i mimo nemocnice

Pavel Dlouhý o vydávání paxlovidu v lékárnách (zdroj: ČT24)

Přípravek paxlovid, který brání vážnému průběhu covidu-19, bude k dispozici na e-recept v lékárnách i mimo nemocnice. Zákon, který to umožní, bude platit od listopadu, účinný ovšem bude až k Novému roku. Podle předsedy Společnosti infekčního lékařství Pavla Dlouhého mohou lék předepsat prakticky všichni lékaři, ale ne každému, kdo si o něj řekne. K dispozici bude ohroženým skupinám, kterým při nákaze covidem hrozí hospitalizace či úmrtí.

O paxlovid, který je zatím k dispozici na žádanku v nemocničních lékárnách a v budoucnu bude i v jiných na běžný recept, by si měli lidé z rizikových skupin, u nichž se prokáže nákaza covidem-19, přímo říct.

Podle Pavla Dlouhého, který předsedá Společnosti infekčního lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a je také primářem infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice, není ovšem přípravek určen nikomu jinému. Míní, že ostatní by ani neměli chodit na testy.

„V okamžiku, kdy jste rizikový, máte prokázanou infekci, máte dostat co nejrychleji ten lék. Máte z toho profit. (…) Testujte se, pokud jste rizikoví. Pokud nejste a jste jinak zdraví, nemá smysl běhat na testy. Mají být primárně určeny těm, kteří mají z této informace profitovat a dostat účinný lék,“ řekl Dlouhý.

Mezi rizikové pacienty patří plošně senioři, dále ti s množstvím přidružených interních chorob a s oslabenou imunitou. Zásadní podle lékaře je, aby lék dostali do pěti dnů od výskytu příznaků. Dlouhý se domnívá, že za výjimečných okolností by mohly paxlovid dostat i větší děti. „V Evropě je registrován od osmnácti let, ve Spojených státech od dvanácti. Čili je možné v závažných případech přistoupit i k podání dětem od dvanácti let,“ poznamenal.

Konečné rozhodnutí, zda má dotyčný pacient na medikament nárok, musí učinit předepisující lékař. E-recept budou moci po Novém roce vystavit takřka všichni lékaři – praktici i specialisté v ambulancích i nemocnicích. „Lékař vždy musí zdůvodnit pojišťovně, zda je pacient správný, zda splňuje indikační kritérium,“ upřesnil Dlouhý.

Paxlovid funguje jako inhibitor proteázy, což znamená, že znemožňuje viru množit se. Přestože koronavirus SARS-CoV-2 v minulosti výrazně zmutoval a některé léky, které byly dříve účinné, na něj v dnešní podobě již nezabírají, paxlovid zatím stále funguje. „Zatím jsou naprosto účinné i u varianty omikron,“ ujistil primář ústecké infektologie.

Bere se osm dní. Pokud pacient užívá i jiné léky, které se s paxlovidem nesnesou, lze podle Dlouhého uvažovat o jejich dočasném vysazení, případně snížení dávky. „Pokud to opravdu nejde, pak musíme použít jiné antivirotika. Máme stále jiná antivirotika,“ ujistil.