Státní zástupce obžaloval Tušla s Čermákem. Proti ukrajinským běžencům svolávali demonstraci

Státní zástupce podal obžalobu na Patrika Tušla a Tomáše Čermáka, kteří čelí stíhání kvůli výzvám k protestu proti Ukrajincům. Uvedl to kladenský okresní státní zástupce Ondřej Němec. Policie v srpnu obvinila muže z hanobení národa, rasy, etnické skupiny a jiné skupiny a z podněcování nenávisti vůči skupině osob. Důvodem je video, ve kterém Tušl a Čermák vyzvali k protidemonstraci ke shromáždění Ukrajinců. Soud je následně poslal do vazby.

„Policejním orgánem byl podán návrh na podání obžaloby a státní zástupce Okresního státního zastupitelství v Kladně podal dne 13. října 2022 obžalobu,“ uvedl okresní státní zástupce v Kladně Ondřej Němec. Případ teď posoudí kladenský okresní soud.

Policisté na začátku srpna obvinili Patrika Tušla a Tomáše Čermáka z trestných činů hanobení národa, rasy, etnické skupiny a jiné skupiny a z podněcování nenávisti vůči skupině osob. Důvodem bylo video, ve kterém oba muži vyzvali k protidemonstraci ke shromáždění Ukrajinců v Praze na Václavském náměstí 24. srpna.

Obvodní soud pro Prahu 1 následně Tušla a Čermáka poslal do vazby kvůli možnému pokračování v trestné činnosti. Podle jejich advokáta Norberta Naxery soud neuvěřil slibům, že nebudou natáčet podobná videa a nadávat Ukrajincům. Muži proti vzetí do vazby podali stížnost, pražský městský soud ji ale na začátku září zamítl. „Trestní stíhání je vedeno vazebně,“ potvrdil státní zástupce Němec.    

Tušl a Čermák ve videích podle svého advokáta Naxery uvedli, že ukrajinští uprchlíci neprchají před válkou, ale jsou to zbohatlíci s drahými auty a mobilními telefony. Dále obvinění kritizovali, že běženci dostávají od státu sociální dávky. Na videu také údajně použili několik vulgárních výrazů na adresu Ukrajinců. „Kdo z vás bude ochotný postavit se jim ve stejný den na odpor? Uděláme úplně stejnou protiakci. Jestli chtějí boj, tak ať to zkusí!“ vyzývali Tušl a Čermák ve videích podle serveru iROZHLAS.cz.

Oba muži čelí obvinění i v jiných případech. Tušla stíhá policie s dalšími dvěma muži kvůli nebezpečnému pronásledování prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. Státní zástupkyně je v srpnu obžalovala, soud ale vrátil případ k došetření. Čermák je obviněný z podpory a propagace terorismu kvůli výzvě k útoku na poslance. Policisté ho na konci srpna navrhli obžalovat, státní zástupce ale o jejich návrhu zatím nerozhodl.