Reportéři ČT: Obvinění v kauze Dozimetr z vazby vydělali miliony

Reportéři ČT: Nemovitosti v kauze Dozimetr (zdroj: ČT24)

Obvinění v korupční kauze Dozimetr odklánějí majetky. Dvou bytů se zbavil stíhaný bývalý pražský náměstek za STAN Petr Hlubuček. Jejich prodej vynesl 15 milionů korun, zjistili Reportéři ČT. Nemovitosti převedl také další klíčový aktér případu, podnikatel Zakaria Nemrah. Jde o budovu v Příbrami a pozemky v okolí středočeského města. Pro Reportéry ČT natáčeli Jana Neumannová, Ondřej Golis a Dalibor Bártek.

Petr Hlubuček v posledních měsících převáděl nemovitosti na svého partnera. Šlo mimo jiné o dva byty v centru Prahy. Jak vyplývá ze smluv v katastru nemovitostí, oba byty už mají nové majitele. Zaplatili za ně 15 milionů korun.

V červnu vlivného pražského politika obvinila policie kvůli korupci v pražském dopravním podniku a soud ho poslal do vazby. Propuštěn z ní byl koncem srpna.

Reportéři ČT Hlubučka zastihli v pražských Lysolajích, kde před vypuknutím kauzy působil jako starosta. Na dotazy neodpověděl.

Majetku se zbavil i další obviněný v kauze Dozimetr, podnikatel Zakaria Nemrah. Krátce po zadržení se zbavil třetinového podílu ve firmě vlastnící bytový dům na jednom z příbramských sídlišť. Podnikatel převod nekomentoval, nereagoval na telefonáty ani zaslanou SMS zprávu. 

Jak ale zjistili Reportéři ČT, převedl také pozemky na Příbramsku v hodnotě 1,5 milionu korun.

Šance na vydobytí potenciální škody se zmenšuje

Pokud by soud v kauze rozhodl o náhradě škody, dostat se k těmto nemovitostem by bylo složité. „Šance na vydobytí náhrady škody se tím zmenšuje. Pokud se nemovitosti převádějí ještě na třetí osoby, je potřeba počítat ještě s aspektem dobré víry nabývajícího. Vymahatelnost škody se tak může snižovat,“ upozorňuje advokátka Anna Koller.

Policisté v případu Dozimetr stíhají více než deset lidí, které viní z ovlivňování výběrových řízení pražského dopravního podniku s cílem získat úplatky. Policie tvrdí, že organizovaná skupina obsadila klíčové pozice v městské firmě, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat úplatky.

Mezi obviněnými jsou vedle Hlubučka podnikatel Michal Redl s dalšími podnikateli a někteří členové vedení dopravního podniku.

Události: Obvinění v kauze Dozimetr odklánějí majetky (zdroj: ČT24)