Češi volili do obecních zastupitelstev, vybírali i třetinu senátorů

Voliči v Česku v sobotu rozhodovali o tom, kdo bude v příštích letech určovat chod jejich měst či vesnic. Výjimkou bylo jedenáct obcí, kde se nepodařilo sestavit kandidátky. Na třetině území republiky pak obyvatelé rovněž předurčili, kdo se stane jejich senátorem. V prvním kole senátních voleb lidé zpravidla vyberou finalisty, kteří se o senátorské křeslo utkají příští týden. Výjimkou bylo Orlickoústecko, kde voliči vybírali senátora jen ze dvou kandidátů. Spolu s volbami se ve čtrnácti obcích konala místní referenda. ČT24 nabízí od 10 hodin speciální vysílání Volební centrum. Ve 13:30 začalo Volební studio.

On-line přenos

Komunální a senátní volby 2022

  • 23:58

    On-line reportáž k průběhu a výsledkům senátních a komunálních voleb pro tuto chvíli končí. Děkujeme za pozornost.

  • 22:57

    Prachatická ODS+TOP 09, jež vyhrála obecní volby, jedná o koalici s hnutími Živé Prachatice, Prachatice Společně, Pro Prachatice a KDU-ČSL. Pětikoalice by měla v 21členném zastupitelstvu 12 mandátů. Starostou chce být Jan Bauer z ODS, který je zároveň poslancem. Mandát poslance by si Bauer nechal.

  • 22:05

    Zástupci hnutí ANO v Českém Krumlově dnes jednali se čtyřmi dalšími hnutími o možné koalici. Setkali se se zástupci hnutí Občané patrioti, ČK rozumem a srdcem-Nezávislí, Žijeme Krumlovem a Krumlováci, řekl tamní lídr ANO Alexandr Nogrády. Tato koalice by měla 13 mandátů ve 23členném zastupitelstvu. ANO chce ale širší koalici než pětičlennou.

Volební místnosti se po noční přestávce otevřely v 08:00, voliči měli šanci ovlivnit složení obecního zastupitelstva či Senátu do 14:00. 

První den přišla k urnám zhruba čtvrtina oprávněných voličů. Ve srovnání s volbami před čtyřmi lety je tak zájem podobný nebo mírně nižší. Ke komunálním volbám chodí obvykle necelá polovina voličů, k senátním méně. 

Ani v sobotu nemohli moci zvolit své zástupce lidé z jedenácti obcí, kde se nepodařilo úspěšně sestavit kandidátky. V těchto obcích se v lednu příštího roku budou konat dodatečné volby. Do té doby je budou řídit s omezenými kompetencemi správci ustavení ministerstvem vnitra. 

Volby se znovu budou konat v Želízech na Mělnicku, kde v týdnu před hlasováním odstoupili kandidáti. Obec nyní čeká na vypsání nového termínu voleb. Do té doby ji povede dosavadní starosta Milan Zajíček, který už nekandidoval. Uvedl, že podle pokynů, které dostal z ministerstva vnitra, byla informace zveřejněna až ve volební místnosti. Informace o volební účasti zatím neměl starosta k dispozici.

Ministerstvo vnitra vedení obce sdělilo, že neexistuje zákonný důvod, proč volby zrušit s ohledem na to, že kandidáti odstoupili až po registraci kandidátek. Zastupitelé v Želízech budou moci zasedat, nebudou ale rozhodovat o investicích či vedení obce.

Vedle zastupitelů mohli voliči na některých místech vybírat také budoucí senátory. Obměňuje se jedna třetina horní komory, týká se to sedmadvaceti obvodů.

Ve čtrnácti obcích se také konala místní referenda. Lidé v nich nejčastěji rozhodovali o bytové výstavbě, mají se ale také vyjádřit k pronájmu rybníka, možnému vzniku menší zoologické zahrady, stavbě spalovny či těžbě štěrkopísku.

Způsoby hlasování lze kombinovat

Počet hlasů, který voliči rozdělili v obecních volbách, je napsaný na každém hlasovacím lístku vlevo nahoře. Rozdělit je mohli třemi různými způsoby. Z jednotlivých kandidátek si vybrali buď jednu, které udělí křížek. Ta pak získá všechny voličovy hlasy. Alternativou bylo vybrat pouze některé kandidáty z jedné listiny, nebo dokonce volit osobnosti napříč kandidujícími subjekty. U každého jména ale musí volič udělat křížek zvlášť.

Hlasování je možné i zkombinovat a tedy udělit křížek ve velkém políčku kandidátní listiny a zároveň dát hlas i lidem z jiných kandidátek. Hlas tak nejdřív dostali vybraní kandidáti a zbytek připadne prvním osobnostem v seznamu voleného subjektu.

V některých velkých městech měli voliči možnost vybrat kandidáty na dvou úrovních: na velkou radnici i na radnici městské části. Voliči v těchto městech tak dostali dva volební lístky pro komunální volby.

Výsledky voleb sleduje od odpoledních hodin volební web. Zpracování a zveřejnění výsledků ale potrvá déle, než to bývá například při volbách do Poslanecké sněmovny. Volební komise z lidnatějších okrsků budou mít hlasy sečtené večer, nebo dokonce až v neděli ráno.

  • Jak poznám, kam mám jít volit?
  • Informace jsou většinou na webu obce nebo v místním zpravodaji. Voliči svůj volební okrsek najdou podle adresy bydliště. Informace by se měla dostat k voličům až domů.
  • Můžu volit, když mi bude osmnáct až v sobotu?
  • Volič má právo volit, pokud dosáhl plnoletosti alespoň druhý den voleb. V takovém případě se může dostavit k volební urně už v pátek.
  • Co když mám prošlý občanský průkaz?
  • Použít jde i cestovní pas. Pokud i ten chybí, zbývá zařídit si narychlo novou občanku u obecního úřadu s vyzvednutím do druhého dne na ministerstvu vnitra v Praze.
  • Můžou volit cizinci?
  • V komunálních volbách ano. Hlasovat můžou občané zemí Evropské unie, kteří mají v obci trvalý nebo přechodný pobyt. Do Senátu však volit nemůžou.
  • Co dělat, když nemám hlasovací lístky?
  • Pokud je volič nedostal nebo si je zapomněl, dostane náhradní ve volební místnosti.
  • Můžu volit, když jsem v izolaci?
  • Přesto, že v posledních krajských a sněmovních volbách šlo kvůli covidu hlasovat na volebních stanovištích z auta, tentokrát tato možnost nebude.
  • Jak volit, když nejsem pohyblivý?
  • Dvojčlenná komise může přijít s volební urnou až k vám domů. Je to však nutné ohlásit buď v den konání voleb volební komisi, anebo předem na městském úřadě. Nejpozději tak, aby se členové okrskové volební komise vrátili zpět do volební místnosti do konce volebních hodin.
  • Můžu volit ze zahraničí?
  • Ne, v komunálních volbách nelze hlasovat z ciziny. Stejně tak to platí i pro senátní volby.
  • Můžu místo křížku kroužkovat?
  • Ne, k jiným úpravám hlasovacího lístku než křížkování se nepřihlíží.