Chraňte si uši před hlukem, vyzývají organizátoři Deafemberu, měsíce osob s postižením sluchu

Studio 6: Září je Deafember, měsíc osob se sluchovým postižením (zdroj: ČT24)

Ztráta sluchu může potkat každého, varuje organizace Tichý svět, která pořádá kampaň s názvem Deafember. Organizátoři upozorňují, že je potřeba si svůj sluch chránit, pro neslyšící nabízejí nonstop on-line tlumočení a přepis znakové řeči do textu.

„Ztráta sluchu má vliv jak sociální, tak zdravotní, může vést k sociální izolaci a může mít třeba i vliv na rozvoj demence,“ přibližuje Alena Hegerová z Tichého světa.

Upozorňuje na to, že mladí lidé často poslouchají hudbu ve sluchátkách příliš nahlas. „Jeden z největších nešvarů je třeba také řezání dřeva motorovou pilou bez ochranných sluchátek,“ říká Hegerová. 

Tichý svět spolupracuje například i se známými hudebníky, jako je třeba Jan P. Muchow, který trpí chronickými tinnitem, tedy pískáním či hučením v uších. Ti varují, aby na hlasitých koncertech lidé nosili špunty do uší a nestáli přímo před reproduktory.  

Aplikace nabízí ohluchlým přepis řeči

Tichý svět nabízí lidem s postižením sluchu službu Tichá linka, na které mohou využít službu přepisu řeči do textu, například při návštěvě lékaře, nebo při jakékoliv urgentní situaci, a to 24 hodin denně. Služba poskytuje také tlumočení znakové řeči, je dostupná pro počítače i chytré telefony.

Tichý svět se ale potýká s nedostatkem tlumočníků znalých znakového jazyka. „Nemají dobré podmínky pro studium a ne každý chce potom dělat tlumočnickou práci, protože je to zároveň sociální služba,“ upozorňuje Hegerová s tím, že problémem jsou často nepříznivé platové podmínky. 

Na osoby se sluchovým postižením doporučují odborníci z Tichého světa mluvit zpříma a zřetelně, ale nepřehánět grimasy a artikulaci. „Je dobré říci dopředu téma, snažit se mluvit v klidném prostředí a zeptat se, jak chce komunikovat, zda mu vyhovuje psaný projev, nebo stačí odezírání,“ doplňuje Hegerová.  

V rámci Deafemberu se koná řada akcí, které se zaměřují například na to, jak se se ztrátou sluchu vyrovnat, nebo na mýty, jež ohledně neslyšících panují.