Do Brna míří vědci z celého světa. Začal tam kongres o elektronových mikroskopech

Brno, které je jedním ze světových center výroby elektronových mikroskopů, hostí od neděle do pátku specializované vědce z celého světa. Na Mezinárodní mikroskopický kongres jich přijede asi šest set. Čeká je program v hotelu International a Uměleckoprůmyslovém muzeu, ale také přímo u výrobců. Brněnské továrny pokrývají asi třetinu světové produkce elektronových mikroskopů.

„Cílem akce je spojit významné akademické vědce, výzkumné pracovníky, studenty i zástupce komerční sféry, aby si vyměnili a sdíleli zkušenosti a výsledky výzkumu o všech aspektech mikroskopie,“ uvedl koordinátor akce Vladislav Krzyžánek z Ústavu přístrojové techniky Akademie věd.

Krzyžánek, který je zároveň předsedou Československé mikroskopické společnosti, poukázal na unikátní „mikroskopický ekosystém“ Brna. „V žádném jiném evropském městě nesídlí tolik firem, vědeckých ústavů a univerzit zaměřených na elektronovou mikroskopii,“ zdůraznil.

Mezi pozvanými vědci je například i držitel Nobelovy ceny za chemii Richard Henderson. Podílel se na rozvoji kryoelektronové mikroskopie.

Hyde Park Civilizace: fyzik Ondřej Křivánek (zdroj: ČT24)

Akce je částečně určena i pro veřejnost

Vědce čeká bohatý program, doprovázený výstavou nejnovější mikroskopické techniky, ale i společenské akce. „Účastníci konference budou mít jedinečnou možnost navštívit společnosti, které vyrábějí mikroskopickou techniku, Brňané zase příležitost zhlédnout výstavu mikroskopických snímků a zapojit se do jejich hodnocení,“ popsala členka přípravného výboru Jana Nebesářová.

Poslední velká konference zaměřená na elektronovou mikroskopii se v Brně konala v roce 2000. „Proto je skvělé, že můžeme po více než 20 letech ukázat zahraničním kolegům, jak velké pokroky brněnský mikroskopický ekosystém udělal,“ uvedla expertka na elektronovou mikroskopii a místopředsedkyně Akademické rady Akademie věd Ilona Müllerová.