O zastropování je třeba jednat na evropské úrovni, říká Výborný. Musíme přijmout rychlé národní řešení, oponuje Schillerová

Události, komentáře: Roste tlak na zastropování cen energií (zdroj: ČT24)

Na české politické scéně sílí tlak na zastropování cen energií. O zavedení opatření proti zdražujícím energiím chce vláda jednat na úrovni Evropské unie. V pátečních Událostech, komentářích uvedl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný, že k podobnému kroku nelze přistoupit pouze na národní úrovni, jako tomu bylo například v Portugalsku. Naopak bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) vládu kritizuje za to, že je podle ní nyní namístě „rychlé národní řešení“.

Premiér Petr Fiala (ODS) v pátek uvedl, že je třeba směřovat k zastropování cen energií. Řešení je ale podle něj nutné dosáhnout na evropské úrovni. O zastropování energií by pak měla jednat rada ministrů Evropské unie. Zároveň s tím vyzvala Asociace krajů vládu, aby od ledna regulovala ceny plynu a elektřiny pro domácnosti a opatření by se měla týkat i firem. Úsporný tarif totiž podle nich není řešením. 

Zástupci vládních stran ohledně zastropování akcentují společný evropský postup. „Pokud bychom k tomu kroku přistoupili izolovaně, tak tím jen ohrozíme naše firmy, naše odběratele, protože by to samozřejmě ovlivnilo i odběry energie z okolních států,“ uvedl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Výborný, který souhlasí se stanoviskem hejtmanů. 

Podle poslance Ondřeje Lochmana (STAN) je ale zastropování cen jedna z variant řešení, která by měla fungovat v kombinaci s takzvaným úsporným tarifem. „Pokud zastropovat, tak jedině jako celoevropské řešení. Nástroj už tu ale máme, a to je úsporný tarif, což je administrativně jednoduchý nástroj, o který nikdo nemusí žádat,“ řekl. 

Schillerová: Přínos úsporného tarifu je pod rozlišovací schopnost lidí

Nesouhlasí s ním ale předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO Schillerová. Kabinet se dle ní za osm měsíců jenom vymlouvá a k zastropování cen energií se měl uchýlit už dříve.

„Podívejte se do okolních zemí, například na Slovensku je to zastropováno už velmi dlouho. Zase se to odkládá v čase. Jednejme na evropské úrovni, ale vedle toho se mělo přijmout rychlé národní řešení. Jasně to řekl ministr spravedlnosti a ocenila jsem to. Jen je škoda, že to neříká premiér nebo ekonomičtí ministři,“ uvedla v narážce na projev Pavla Blažka (ODS), který v pátek řekl poslancům, že pokud se nevyřeší energetická krize, mohl by být ohrožen politický systém v zemi. 

Schválený energetický tarif je podle Schillerové neúčinný a celková ušetřená částka „je pod rozlišovací schopnost“ lidí. Místopředseda hospodářského výboru sněmovny z opozičního SPD Radim Fiala bývalou ministryni financí doplnil s tím, že je přesvědčen o tom, že regulace musí být pouze národní. „Kdyby se o zastropování začalo jednat už v únoru letošního roku, tak už to dnes mohlo být na stole a mohla se v červnu kupovat energie za zastropované ceny a bylo by to únosné. Nedošlo by k takovému narušení sociálního smíru, jako nyní vidíme.“ 

Výborný: Reálný návrh přichází nyní jako další z opatření

Problematické je podle Radima Fialy pozdní řešení problému. „Bude to bolet také v tom smyslu, že osmdesát procent energie na příští rok už je prodáno. Tam to zastropování už bude velký problém a bude se to muset kompenzovat. Je to proto, že vláda byla nečinná a nic nedělala,“ zmínil. 

Poslanec Výborný ale načasování vládního návrhu obhajoval. „Reálný návrh přichází nyní jako další z opatření. Když se podíváme na dynamiku vývoje, tak před dvěma měsíci v květnu, červnu, tak v té době situace vypadala tak, že se to skutečně skrze úsporný tarif zvládne. Ukazuje se, že situace se zhoršuje na celoevropské úrovni. Proto je potřeba postupovat těmito kroky,“ vysvětluje. 

Schillerová dodala, že případné kompenzace by měl zajistit stát ze státního rozpočtu. „Tato vláda jenom letos vybere 130 miliard navíc, ať z toho alespoň část do ekonomiky vrátí. Ekonomika na to totiž může doplatit. Jestliže budou krachovat firmy, zvedne se nezaměstnanost, a kdo pak bude platit daně? Je to cesta, kterou se musejí vydat, protože prostředky na to máme,“ míní.