Hasičům v Českém Švýcarsku dorazí posily, v sobotu chtějí zmenšit hořící plochu

Hasiči po šesti dnech od začátku zásahu chtějí zmenšit území, které požár zachvátil, o víkendu tam podle jejich šéfa Vladimíra Vlčka stáhnou další posily o síle až 280 lidí. Děčín zakázal vstup do vybraných částí lesa. Dvě letadla Air Tractor ze Švédska, která nahrazují italské letouny Canadair, přistála po poledni ve Vodochodech, následně oba stroje odletěly hasit. Se západem slunce ale letadla i helikoptéry musely hašení přerušit, pokračovat budou zase ráno.

On-line přenos
Požár v Českém Švýcarsku
23:06
Česká televize

"Dbáme na to, aby se nasazovaní hasiči pravidelně střídali. Aby hasič podal (dobrý) výkon, musí být v kondici a je třeba, aby měl odpočinek," zdůraznil v Událostech, komentářích šéf českých hasičů Vladimír Vlček.

22:43
Česká televize

V pátečních Událostech, komentářích šéf českých hasičů Vladimír Vlček řekl, že ambicí je v příštích dnech moci oznámit, že je požár v Českém Švýcarsku alespoň částečně pod kontrolou. Vlček v tomto ohledu spoléhá na avizované posily, které budou nasazeny od sobotního rána. 

22:20
Česká televize

"I poté, co my můžeme mít svoji část uhašenou, tak může nastat situace, že se k nám přenese požár ze saské strany," uvedl v Událostech, komentářích generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček. Situaci se snaží koordinovat s německou stranou. Největší riziko je ale ve východní části zasaženého uzemí, kde je reliéf krajiny velmi komplikovaný.

Hasiči zatím neuvažují o tom, že by se lidé z obcí evakuovaných kvůli požáru mohli vrátit domů. „Zafoukává tam kouř a není to úplně bezpečné. O domy se nikdo nemusí bát, ale občany tam vracet ještě nechceme i proto, že komunikace prioritně využívají složky IZS a domorodci by nám pohyb po komunikacích velmi komplikovali,“ vysvětlil v pátek mluvčí hasičů Milan Rudolf.

Vlček po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech mimo jiné řekl, že hasiči chtějí brzy přejít z takzvané požární obrany do požárního útoku. Kvůli tomu o víkendu do Českého Švýcarska stáhnou další posily. Přijet by mohlo až padesát dalších jednotek, tedy přibližně 250 hasičů.

Kolem 18. hodiny Vlček upřesnil, že dodatečně povolaných hasičů bude až 280, zasahovat budou od sobotní sedmé hodiny ráno. Chtějí využít očekávaného víkendového deště, podle předpovědi ale bude pršet jen slabě.

„Bavili jsme se také o tom, jak do budoucna zabezpečit národní parky, aby byly bezpečné z hlediska požární ochrany – nejen pro lidi do parku vstupující, ale i pro široké okolí, protože ten požár je svým rozsahem nebývalý,“ zmínil šéf hasičské centrály.

Generální ředitel HSZ Vlček po jednání s prezidentem Zemanem (zdroj: ČT24)

Vlček dodal, že pro podobné požáry je potřeba další technika včetně hasicích letadel. Je podle něj otázka, zda by mělo jít o víceúčelové stroje nebo o čistě hasičská letadla. Zmínil i možnost uzavření smluv se soukromníky a pronajímání těchto strojů ve chvíli, kdy by je stát potřeboval. Řešení je ale potřeba nalézt rychle, upozornil.

V pátečních Událostech, komentářích šéf českých hasičů řekl, že ambicí je v příštích dnech moci oznámit, že je požár v Českém Švýcarsku alespoň částečně pod kontrolou. Vlček v tomto ohledu spoléhá na výše zmíněné čerstvé posily. „Dbáme na to, aby se nasazovaní hasiči pravidelně střídali. Aby hasič podal (dobrý) výkon, musí být v kondici a je třeba, aby měl odpočinek,“ zdůraznil.

Připomněl, že profesionální i dobrovolní hasiči jsou dlouhodobě podfinancováni, například velká část jejich cisteren je zastaralá a po životnosti. „Jestliže dostaneme nějaké finanční prostředky, musíme jít cestou priorit, a to jsou právě automobilové cisternové stříkačky,“ zmínil Vlček.

UK: Šestý den požáru v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Do boje s požárem v pátek odpoledne vyrazily letouny poskytnuté ze Švédska. „Letadla odlétají hasit,“ uvedli hasiči na Twitteru kolem 14:45. Stejně jako italské canadairy budou i švédské stroje podle ústeckých hasičů nabírat vodu pro hašení v jezeře Milada u Ústí nad Labem.

„Základní taktiku, kterou jsme nastavili pro tento den a další (dny), je začít zmenšovat území požáru ze dvou stran ve vztahu k Hlubokému dolu,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. V pátek odpoledne hasiči informovali, že ohniska ve Hřensku jsou pod kontrolou a že se vrtulníky přesouvají do hloubi národního parku, kde se stále objevují ohniska nová. Helikoptér zasahuje kvůli požáru sedm, nasazeno je také celkem pět letadel.

Pravčická brána pod kontrolou

„Hasiči mají nově natažené hadice až k Pravčické bráně a Sokolímu hnízdu. V případě, že by se oheň rozšířil, můžou začít hasit hadicemi, a nemusí tak čekat na přílet vrtulníků,“ popsala z místa redaktorka ČT Barbora Lancová.

Mluvčí hasičů doplnil, že chtějí mít lokalitu u Pravčické brány lépe pod kontrolou, protože tam stále hrozí vznik nových ohnisek. V místě dosud bylo možné zasahovat jen letecky.

Hasiči dál bojují s ohněm v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Krátce po půlnoci se zasahujícím hasičům podařilo zlikvidovat jedno z ohnisek poblíž Pravčické brány pomocí pozemní techniky, na místě však raději setrvala noční hlídka. Řeší, jak k přírodní památce dopravit vodu pro dohašování okolí. Samotný monument je podle hasičů nepoškozený. Data z tepelných čidel ukázala, že brána nebyla vystavena extrémním teplotám. 

Podle Lancové se v noci požár šířil podél řeky Kamenice směrem do Německa, ráno se ho však v tomto směru podařilo zastavit.

Rozorané louky mají ochránit obec Janov

Podle mluvčího hasičů se oheň často obnoví na už uhašených místech. „Stále je ale požár v dostatečné vzdálenosti od přilehlé obce Janov. U té zatím evakuace nehrozí,“ uvedla Lancová s tím, že požárníci v okolí obce posekali a vybagrovali louky, aby „měl oheň co možná nejvíc komplikovanou cestu“. 

V noci do Hřenska dorazil kamion Správy státních hmotných rezerv, který na místo dovezl další hasičskou techniku. Podle Marvana pořád vznikají nová ohniska, hasiči doufají, že v následujících dnech zaprší. 

Ve čtvrtek se do hašení zapojila i dvě letadla Canadair z Itálie, která shazovala vodu do Hlubokého dolu. Každou hodinu tam podle hasičů dokázala dopravit 48 tisíc litrů vody, což podle Marvana velmi pomohlo. Letouny se ale v pátek musely vrátit zpět do Itálie, aby se zapojily do hašení tamních požárů. 

Zákaz vstupu do lesa na vybraném území

Kvůli požáru vyhlásil v pátek Děčín zákaz vstupu do lesa na vybraném území Českého Švýcarska. Začne platit o půlnoci na sobotu. Území zahrnuje lesy v okolí deseti obcí. Výjimka platí pro některé lidi, jako jsou zaměstnanci parku. Veřejnost bude nadále moci využívat vybrané turistické trasy a cyklotrasy. Vyplývá to z vyhlášky, kterou radnice vyvěsila na úřední desce.

Dočasný zákaz vstupu do lesa vydal magistrát s ohledem na ohrožení bezpečnosti a zdraví lidí. Hrozí například pád kamenů, stromů nebo jejich částí kvůli poškození požárem. Magistrát tak vyhověl žádosti správy parku.

Zákaz se týká vstupu do lesů na území obcí Hřensko, Mezná, Janov, Růžová, Kamenická Stráň, Srbská Kamenice, Jetřichovice, Rynartice, Všemily a Vysoká Lípa. Výjimku mají správci parku, myslivci či hasiči, policisté a zdravotníci.

Lidé nadále mohou využít vybrané turistické trasy, jako je ta ze směru z Růžové na Srbskou Kamenici nebo cyklotrasu v úseku Jetřichovice - Na Tokáni a další. Přehled všech a mapku s jejich vyznačením najdou zájemci na úřední desce magistrátu, který o vydání vyhlášky informuje také dotčené obce.

Strážci parku se již setkali s tím, že i přes požár si chtěli výletníci rozdělat oheň, řekl v pátek mluvčí správy parku Tomáš Salov.