V některých obcích občané v září nepůjdou ke komunálním volbám. Chybějí kandidátky

V některých obcích se v září komunální volby konat nebudou. Žádná kandidátka nebyla v řádném termínu podána například ve Všeradově na Chrudimsku či v Ohařicích na Jičínsku. V Nevězicích na Písecku byl nízký počet kandidátů, k volebním urnám tam tak lidé také nepůjdou. Termín pro podání kandidátních listin pro registraci k podzimním volbám do obecních zastupitelstev i do třetiny Senátu vypršel v úterý v 16:00.

Nepodání kandidátky ve Všeradově na Chrudimsku mohlo být podle končícího starosty Luboše Mikešky způsobeno nedorozuměním. „Předpokládal jsem, že nějaká kandidátka vznikne při avízu, že já už asi žádnou kandidátku sestavovat nebudu. Už dříve jsem řekl, že pokud mne někdo osloví, abych dělal dál starostu, tak jim kandidaturu podepíšu, ale sám už nic organizovat nebudu. Možná jsme se špatně pochopili,“ řekl Mikeška, který byl v minulých dnech na dovolené. Starostou je čtvrté volební období.

V obci budou muset být volby dodatečné, jejich termín vyhlašuje ministerstvo vnitra. Do zvolení nových zastupitelů a vedení obce bude obecní úřad řídit jako správce ministerský úředník, nebude však moci činit závažnější rozhodnutí. Podle Mikešky se zastupitelé pokusí ještě do voleb schválit rozpočet na příští rok, aby obec nemusela hospodařit s rozpočtovým provizoriem.

Málo kandidátů

Jedinou obcí v Jihočeském kraji, kde v září nebudou komunální volby, jsou Nevězice na Písecku. Kandidovalo méně než pět lidí, informovala vedoucí správního oddělení krajského úřadu Lenka Malovcová. Dosavadní starosta Vladimír Kyliánek řekl, že od kandidatury odradily řadu lidí kritické názory obyvatel.

V Královéhradeckém kraji se volby v řádném termínu nebudou konat v obci Ohařice na Jičínsku. Podle dostupných informací jde o jedinou obec v kraji, kde nebyla podána ani jedna kandidátní listina, uvedl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Obec Ohařice má 75 obyvatel, zastupitelstvo je pětičlenné. Minulé obecní volby vyhrálo sdružení Naše obec, které má také starostku Evu Erbanovou. „Lidi by byli, ale problém je ten, že nikdo nechce nic pro obec dělat, každý se stará jen o to svoje. Všichni si zvykli, že je všechno v pohodě, všechno funguje a nemusí se o nic starat,“ řekla Erbanová, která je ve funkci šesté volební období a dál pokračovat nechce. Z přístupu obyvatel obce je zklamaná.

Namále měly volby v Borovničce na Trutnovsku. První období zde vede ekonomka Petra Macáková, ani ona, ani zastupitelé ale pokračovat nechtěli. „Když se ovšem dozvěděli, že se žádná kandidátka nechystá, tak rychle sestavili tu svou a podali ji. Nechtěli, aby do obce přišel správce z ministerstva,“ informoval redaktor ČT Vlastimil Weiner.

V úterý odpoledne vypršel termín pro podání kandidátních listin pro registraci k podzimním volbám do obecních zastupitelstev i do třetiny Senátu. Úřady budou v příštích dnech zkoumat, zda podané listiny obsahují všechny náležitosti, a případně kandidáty a volební uskupení vyzvou k odstranění závad. Termín pro vydání rozhodnutí o registraci kandidátní listiny, případně rozhodnutí o škrtnutí kandidáta nebo rozhodnutí o odmítnutí kandidátní listiny je 6. srpna.

Registrace kandidátních listin

Úřady v úterý zveřejnily jen počet podaných kandidátních listin, nikoli jména kandidátů. Informace o kandidátech ve volbách do obecních zastupitelstev nesmějí poskytovat právě až do doby, než registrační úřad rozhodne o registraci kandidátní listiny. Úřad pro ochranu osobních údajů avizoval, že tak učiní ve lhůtě 48 dnů před dnem voleb. Údaje podle stanoviska do doby zveřejnění podléhají zákonu o ochraně osobních údajů. 

Protože nejde o informace o veřejně činné osobě, funkcionáři či zaměstnanci veřejné správy, které vypovídají o jeho veřejné nebo úřední činnosti, o jeho funkčním nebo pracovním zařazení, ale o osobní údaje konkrétních lidí, lze je poskytnout pouze se souhlasem dotyčného kandidáta.

Komunální volby a první kolo voleb 27 senátorů se letos uskuteční v pátek 23. září a sobotu 24. září.