STAN si vybírá nové vedení, na sněmu ho zvolí 23. července

Události: STAN si volí nové vedení (zdroj: ČT24)

Vládní hnutí STAN si nové vedení zvolí už za necelé tři týdny – sněm mají naplánovaný v Hradci Králové na sobotu 23. července. I nadále by je měl vést ministr vnitra Vít Rakušan, který nemá protikandidáta. Hnutí v pondělí ale oznámilo nominace na další funkce ve vedení. Změny spustilo podezření z korupce kolem pražského dopravního podniku a kontakty některých politiků s obviněným podnikatelem Michalem Redlem.

Posty ve vedení STAN se staly během posledních dvou týdnů hlavní otázkou pro krajské organizace. Jednalo se i o víkendu a v současnosti se čeká už pouze na stanovisko Plzeňského kraje. Sněm tamní krajské organizace je na programu příští týden. 

„Pro STAN je velmi důležité, abychom přesvědčili naše voliče a příznivce, a to s určitou pokorou a také zdravým sebevědomím, že STAN má své místo na politické scéně,“ sdělila místopředsedkyně Starostů Věra Kovářová. 

Ve vedení hnutí se očekává částečná změna. Vít Rakušan, který je v čele tři roky a tři měsíce, by měl pokračovat a zatím nemá protikandidáta. Obhajovat pozice budou i jeho nejbližší. Na funkce místopředsedů Věra Kovářová a druhý muž hnutí Jan Farský. A to i přesto, že musel rezignovat na poslanecký mandát kvůli své stáži ve Spojených státech.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nominaci dostalo z krajů celkem deset lidí. Kolik jich nakonec v čele hnutí bude, není jasné. O počtu členů předsednictva rozhodne až sněm. „Mám obrovskou radost, kolik lidí má chuť se pustit do práce pro STAN. To je důkaz, že tohle hnutí je uvnitř zdravé,“ reagoval současný předseda Rakušan. 

Starostům se z velké části rozpadlo vedení, které zvolil sněm loni v létě. Z jejich čela zmizí bývalý ministr školství Petr Gazdík, který ve vedení končí, podobně jako europoslanec Stanislav Polčák, kvůli kontaktům s obviněným podnikatelem Michalem Redlem. Poslední z místopředsedů Věslav Michalik v červnu náhle zemřel. 

Součástí vedení hnutí jako řadoví členové nyní zůstávají šéfové poslaneckého a senátorského klubu. „Očekávám, že vedení Starostů výrazně pomůžou nové tváře, které mají důvěru krajských politiků, starostů, zastupitelů, a že vlastně přispějí k tomu, že se naše vedení a hnutí nejen oživí, ale že bude daleko akčnější a ráznější,“ uvedl předseda senátorského klubu STAN Petr Holeček. 

Svého zástupce ve vedení nyní mají i Starostové pro Liberecký kraj, které roky zastupuje hejtman Martin Půta (SLK). Post už ale obhajovat nebude. „Kandidátů bude určitě více, já ale kandidovat na zástupce v předsednictvu nebudu,“ řekl Půta.

Kdo usedne v čele hnutí, zajímá i Piráty. Se STAN uzavřeli volební koalici  a společně jsou součástí vlády. Už před sněmovními volbami byly podle místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olgy Richterové (Piráti) personálie pro obě strany důležité.

„Dopodrobna jsme se ptali právě na to, jak to mělo být se styky s panem Redlem. Bylo tam ujištění, které bohužel nebylo pravdivé, že to je pouze záležitost minulosti, takže doufám, že nyní si do vedení zvolí takové lidi, kteří žádné takové kontakty vlastně s organizovaným zločinem nemají,“ uzavírá Richterová.