Obce hledají cesty k energetické soběstačnosti. Nejčastěji přes fotovoltaiku

Události: Obce hledají úspory (zdroj: ČT24)

Stále víc obcí a měst se snaží o energetickou soběstačnost. Podle Sdružení místních samospráv se o vlastní zdroje zajímá už čtvrtina radnic. Rozšiřují například  plynové stanice, nejvíce ale využívají fotovoltaiku.

Střechu městského úřadu v Říčanech u Prahy už čtyři roky pokrývá asi 150 solárních panelů. Sluneční energie se využívá k provozu budovy. 

„V létě jsme asi na osmdesáti procentech spotřeby, alespoň přes den. V zimě je to slunce samozřejmě slabší a pokrýváme tak deset až dvacet procent,“ vysvětluje starosta David Michalička (Klidné město). 

Solární panely stály 1,2 milionu korun. Investice se už městu téměř vrátila.

Ve Středočeském kraji zkouší alternativní zdroje jen malá část obcí

Úspory počítá starosta o několik pater níže – u střídačů, které stejnosměrný proud z panelů mění na střídavý využitelný v budově. „Od prvního ledna je to přibližně šestnáct tisíc kilowatthodin. Osmdesát tisíc korun jsme ušetřili jenom od ledna letošního roku,“ uvádí. 

Další solární panely plánuje umístit na budovu domova pro seniory. Podmínkou je ale oprava střechy, k níž má dojít v příštím roce.

Takovýto přístup je ale v Česku stále spíše výjimkou. V okrese Praha-východ je 114 obcí a osm měst. Alternativní zdroje ale využívají pouze tři z nich. Kromě Říčan to jsou také Šestajovice nebo Úvaly. Nutno ale dodat, že o alespoň částečnou energetickou soběstačnost se v posledních týdnech zajímá stále více starostů i primátorů. 

„Obnovitelné zdroje jsou rozhodně budoucnost. Můžeme se na ně dívat jako na zdroje energetické svobody,“ domnívá se programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák. 

Plzeň si zlepšila pozici u tepla a elektřiny

Částečně soběstačná ve výrobě tepla i elektřiny je například také Plzeň. V městské spalovně využívají komunální odpad, biomasu i uhlí.

Jejími trubkami už teplo míří asi do šedesáti tisíc plzeňských domácností. A do většiny škol, úřadů a soukromých firem. „Nejsme závislí na plynu a dokážeme vytopit naše domácnosti za velmi rozumné ceny,“ říká primátor Plzně Pavel Šindelář (ODS). 

Energetickou soběstačnost považuje za důležitou i ministerstvo životního prostředí. Během několika dnů vypíše výzvu na její podporu ve výši jedenácti miliard korun. Zaměřená bude právě na fotovoltaiku nebo obnovu teplárenství.