Kvůli zdražování si hledá brigádu stále více seniorů. Přivydělat si potřebují na jídlo i léky

Zájem o brigády vhodné pro důchodce v posledních měsících vzrostl. Seniory trápí rostoucí ceny v obchodech a zdražování energií i pohonných hmot. Obávají se, že nebudou mít na zaplacení nájmu, jídla ani potřebných léků. Hledají hlavně brigády na kratší úvazek vyžadující menší fyzickou námahu, jako je třeba práce v administrativě, na pozici prodavačů, pracovníků ostrahy nebo v zákaznickém servise. ČT to potvrdily personální agentury i organizace pomáhající seniorům.

Rostoucí zájem o brigády pro seniory od konce loňského roku potvrzuje například internetový portál Fajn-brigady.cz. „Zájem o brigády, které jsou inzerenty označené jako vhodné i pro seniory, byl v květnu o 17 procent vyšší než minulý rok ve stejném období,“ popisuje mluvčí Martina Ryšková. Na tomto portálu tvoří pozice vhodné pro seniory zhruba 37 procent všech nabídek.

Také personální agentura Randstad pozoruje zvýšenou poptávku po brigádách ze strany starších lidí. „Pociťujeme, že na inzerované pozice více reagují. Poptávka se zvýšila zhruba o desetinu,“ udává ředitel divize pro agenturní zaměstnávání Martin Jánský.

S hledáním pracovních pozic a brigád pomáhá seniorům projekt Zlatá práce Nadace Krása pomoci. „Oproti loňskému roku už máme stoprocentní navýšení počtu klientů, kteří nás prosí o pomoc s hledáním práce,“ popisuje koordinátorka projektu Kateřina Musilová. Důvodem je nejen podle ní i vysoká míra inflace.

Obavy ze zaplacení nezbytností

Špatnou finanční situaci seniorů pozoruje i spolek Život 90, který seniory podporuje a poskytuje jim různé sociální služby. „Senioři se na nás s tímto problémem obracejí ve větší míře už od konce minulého roku, kdy přišla energetická krize. V letošním roce se pak počet seniorů, kteří volají na naši linku důvěry, ještě zvýšil,“ popisuje mluvčí spolku Aneta Šebková.

Největší obavy mají podle ní senioři z toho, že nebudou mít peníze na zaplacení nájmu, jídla nebo léků. „Víme o extrémních případech, kdy se na nás obracejí senioři, kterým po zaplacení veškerých poplatků zbývá na jídlo a léky jen několik stovek korun,“ říká Šebková.

Někteří kvůli zdražování škrtají i terapeutické a léčebné programy, začínají omezovat návštěvy sportovišť či vzdělávacích programů. „To může vést k sociální izolaci srovnatelné s obdobím covidu, kdy nesměli vycházet z domu. Na to teď navazují, protože si tyto aktivity dovolit nemohou,“ popisuje předsedkyně Rady seniorů České republiky Lenka Desatová.

Nejvhodnější jsou zkrácené úvazky

Senioři upřednostňují podle Kateřiny Musilové z Nadace Krása pomoci méně fyzicky náročné práce, a především na kratší úvazky. To potvrzuje i předsedkyně Rady seniorů. „Vzhledem k tomu, že nemají tolik fyzických ani duševních sil, tak jim nevyhovuje tlak na výkon. Rádi  by chodili pracovat na zkrácené pracovní úvazky, na seniorní nebo sdílená místa, aby nemuseli pracovat osm hodin denně, ale třeba jen čtyři,“ dodává Desatová.

Nejvíce klientů Nadace Krása pomoci má zájem o administrativu, pozice prodavačů či zákaznický servis. Někteří se zajímají také o pozice pracovníků v sociálních službách. Nabídek práce má nadace dostatek, záleží však především na lokalitě a na tom, zda je senior schopen dojíždět.

Naopak agentura Randstad uvádí, že pracovních nabídek, které by byly vhodné i pro seniory, není mnoho. „Může se stát, že senior vezme i brigádu, která může být náročnější a třeba pro něj i nevhodná jen proto, že potřebuje práci,“ vysvětluje Martin Jánský.

Připadat si užiteční

Že by si senioři kvůli nedostatku pracovních nabídek vybírali i ty určené pro fyzicky zdatnější, však personální agentura Orienta Czech zatím nepozoruje. „Zaměřujeme se především na průmyslové odvětví, jde většinou o fyzicky náročnější práce, takže u nás zatím větší zájem ze strany seniorů nemáme,“ popisuje zástupce agentury Tomáš Surka.

Nejvíce inzerátů vhodných pro seniory bylo v květnu na pozicích prodavaček, uklízeček a ostrahy. „Oproti loňskému roku se hledali méně doručovatelé a kurýři, což je markantní rozdíl oproti roku 2021, kdy byli třetí nejobsazovanější brigádou vhodnou i pro seniory,“ popisuje Ryšková z portálu Fajn-brigády.cz. Průměrné výdělky za tyto pozice se pohybují kolem 130 korun za hodinu.

Podle předsedkyně Rady seniorů České republiky Lenky Desatové mnozí starší lidé také zůstávají déle ve svých zaměstnáních, a to i přes svůj důchodový věk. Případně si hledají další práci na hlavní pracovní poměr. Chtějí si vydělat, aby zvládli zaplatit rostoucí životní náklady, ale i třeba aby vypomohli příbuzným. „Od klientů také slýchám, že ještě mohou společnosti něco předat a být užiteční. V neposlední řadě je dobré si udržovat sociální vztahy, aby člověk v důchodu nezůstal sám,“ popisuje různé motivace koordinátorka projektu Zlatá práce Musilová.