Roste zájem o bytová družstva. Oproti vlastnímu bydlení mají řadu výhod

Události: Roste zájem o družstevní bydlení (zdroj: ČT24)

Drahé hypotéky i nemovitosti a obecně nedostupnost vlastního bydlení opět oživují projekty družstevních bytů. Investovat do nich chce Praha, Jihlava i další města. Zájemci o družstevní podíl nemusejí splňovat tak přísné podmínky, jako když žádají o hypoteční úvěr. Výhodou také je, že často nemusejí ani ničím ručit.

Jakub Macháček bydlí s rodinou v nájmu v Praze 7. Dlouho plánoval vlastní bydlení, to je pro něj však nedostupné. Zvažuje proto alespoň družstevní byt. „Jsem fotograf a jsem na volné noze. Přítelkyně je na mateřské. Vlastně úplně nevím, jestli bych na hypotéku nebo na potřebnou částku vůbec dosáhnul. Úrokové sazby už jsou tak brutální, že do toho nemůžeme a ani nechceme jít,“ svěřuje se.

„Vidíme, že v Česku jsou nejhůře dostupné nemovitosti prakticky z celé Evropské unie. Více se ta poptávka bude přesouvat a už se přesouvá do nájemního bydlení, ale ani tam není trh v řadě případů ideální,“ komentuje poměry hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Cenově nedostupné vlastnické bydlení je navíc podle průzkumu pražského magistrátu pro velkou část mladé generace významnou překážkou při zakládání rodiny. Právě takovým lidem chtějí družstva nabídnout alternativu. Také již hlásí zvýšenou poptávku právě po družstevních bytech.

Jednodušší pravidla

Potvrzuje to i manažerka bytových domů Michaela Hauptová ze společnosti SBD Praha, která pomáhá zakládat a spravovat bytová družstva po celé republice. Nedávno například v domě s dvaasedmdesáti bytovými jednotkami. „Zájem byl veliký. Měli jsme to prodáno prakticky během pár měsíců,“ dosvědčuje Hauptová.

Počet družstevních bytů
Zdroj: ČT24/ČSÚ/Svaz českých a moravských bytových družstev

Při nákupu družstevního podílu stačí zájemci zaplatit zhruba čtvrtinu z ceny bytu. Nemusí plnit přísné podmínky, které jsou třeba u hypoték. Obvykle neprokazuje své příjmy a ani nemusí ničím ručit. Bytový dům totiž kupuje družstvo. Družstevník pak svůj podíl platí formou nájmu.

„Základní výhodou družstevního bydlení je, že bytové družstvo vyřizuje všechny záležitosti s financováním, tedy se získáním úvěru, a nezatěžuje tím člena bytového družstva,“ vysvětluje předseda České společnosti pro rozvoj bydlení Martin Kroh.

Počet družstevních bytů dosud klesal hlavně kvůli tomu, že se převáděly do osobního vlastnictví. Svaz českých a moravských bytových družstev odhaduje, že v současnosti jich je méně než tři sta tisíc. Kvůli nedostupnosti vlastnického bydlení ale čekají v příštích deseti letech obrat k růstu.