ČTÚ vypracoval nový návrh na regulaci pro mobilní operátory. Zohlednil připomínky Komise

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) připravil nový návrh na regulaci velkoobchodního mobilního trhu. Chce tak mít možnost trojici síťových operátorů T-Mobile, O2 a Vodafone přímo regulovat ceny velkoobchodních služeb. Nový návrh, který zohledňuje připomínky Evropské komise, jež předchozí znění zamítla, zveřejnil na svých stránkách. Jako první o tom informoval server Lupa.cz. Na připomínky k novému návrhu ČTÚ vypsal měsíční veřejnou konzultaci.

Regulátor v analýze argumentuje obdobně jako dříve: maloobchodní ceny mobilních služeb, zejména dat, jsou v Česku ve srovnání s evropským průměrem výrazně vyšší, vysoko je podle něho drží oligopol operátorů T-Mobile, O2 a Vodafone.

Velkoobchodní ceny, které nabízí ostatním operátorům, jsou podle ČTÚ dokonce vyšší než ty maloobchodní a znemožňují virtuálním operátorům nabízet konkurenceschopné tarify.

Operátoři uvedli, že návrh prostudují a vyjádří se k němu v rámci veřejné konzultace. „V únoru Evropská komise svým rozhodnutím odmítla návrh ČTÚ regulovat mobilní trh. Současný návrh analyzujeme,“ sdělil mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec. O2 považuje za bezpředmětné komentovat potřetí ten samý záměr.

Nový operátor nejdříve na konci 2024

Nový celoplošný operátor, který by mohl díky závazkům tří velkých operátorů z loňské 5G aukce fungovat v rámci takzvaného národního roamingu, podle ČTÚ na trh nedorazí dříve než na konci roku 2024. Datové velkoobchodní nabídky podle regulátora neumožňují přístup k hlasovým službám, které v současné době stále požaduje většina zákazníků, ale i v případě teoretické možnosti jejich integrace na jednu SIM neumožňují pro virtuální operátory replikaci tarifů.

Od posledního záměru regulovat velkoobchodní ceny alespoň dočasně ustoupil ČTÚ na začátku dubna. Proti regulaci spočívající v zákazu stlačování marží a stanovení maximální ceny pro virtuální operátory se tehdy postavila Evropská komise i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). O nevydání chystaného opatření obecné povahy poté rozhodla i Rada ČTÚ.

Český telekomunikační úřad již dříve u Evropské komise neuspěl s návrhem regulovat trh trvale.