Ukrajina trpí, ale bude žít, ukazuje výstava fotografií z okupovaných měst

Výstava fotografií Ukraine Shall Live! před Černínským palácem (zdroj: ČT24)

Tragické události na Ukrajině související s ruskou agresí připomíná výstava fotografií s názvem Ukraine Shall Live!, kterou si mohou od nynějška lidé prohlédnout před Černínským palácem v Praze. Na šesti panelech jsou vystaveny snímky ukrajinských fotografů například z Buči u Kyjeva, kde ruské jednotky během krátké okupace zavraždily stovky civilistů, ale i z dalších míst zasažených invazí. Výstava potrvá dva týdny.

„Během posledních více než dvou měsíců každý den vidíme a slyšíme zprávy o hrůzách, které spáchalo Rusko na Ukrajině, ale občas se zdá, že to, co se děje, není reálné. Že je to z nějakého sci-fi filmu či knihy, protože přece žijeme ve 21. století a takové věci se nemohou dít. Ale bohužel je to realita dnešní Ukrajiny a tyto fotografie ukazují, že taková zkáza a takové utrpení se dějí několik set kilometrů od hranic Evropské unie,“ řekl při zahájení výstavy ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis.

Z fotografií ale podle něj nelze pocítit utrpení a bolest, kterou Ukrajinci prožívají. Jedinou cestou, jak toto utrpení zastavit, je podle něj vítězství Ukrajiny. Velvyslanec také poděkoval Česku za dosavadní pomoc.

Lipavský: Ukrajinu budeme podporovat i nadále

„Již více než dva měsíce se Ukrajina a její občané statečně brání agresi Ruska, při níž přišly o život tisíce civilistů a miliony byly nuceny uprchnout ze svých domovů,“ řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Zdůraznil, že Česko hodlá Ukrajinu podporovat i nadále.

Připomněl také, že Česká republika kandiduje do Rady OSN pro lidská práva. „Je víc než symbolické, že kandidujeme na místo uvolněné Putinovým Ruskem, které soustavně lidská práva porušuje, a to jak doma, tak v zahraničí, a na Ukrajině páchá odporné válečné zločiny,“ dodal ministr.

Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR) registruje na Ukrajině od začátku ruské invaze již 3153 civilních obětí. Úřad ale s každou aktualizací statistiky upozorňuje, že reálné číslo bude vyšší, protože kritéria pro zaznamenání úmrtí jsou přísná a současně je obtížné je zaznamenávat, například kvůli problémům s přístupem do některých oblastí.