Pálení čarodějnic v Česku zachytil satelit, „výhled“ mu částečně pokazila zatažená obloha

Letošní pálení čarodějnic si Češi po dvou letech mohli užít bez covidových restrikcí. Ohně z oběžné dráhy zachytil i satelit, ukazuje snímek, který na sociální síti v sobotu večer zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Záběr je bohužel „nekompletní“, neboť velkou část území Česka ve chvíli jeho pořízení zakrývala oblačnost, která skryla družici body označující planoucí čarodějnické hranice.

„V místech s přechodně zmenšenou oblačností (zejména střední Čechy) jsou z družice patrné májové ohně,“ napsali k barevně výraznému záběru meteorologové na Facebooku.

Filipojakubská noc je tradičně časem, kdy hlásí zvýšený počet výjezdů hasiči. Ti zpravidla už předem upozorňují lidi oslavující pálení čarodějnic na nebezpečí vzniku požárů. Vše ale nasvědčuje tomu, že letošní rok byl v tomto ohledu poměrně klidný.

„Dnes nám bylo nahlášeno téměř osm tisíc pálení čarodějnic. U cca sto dvaceti z nich dohlížejí dobrovolní hasiči,“ uvedla hasičská centrála v sobotu pozdě večer na Twitteru. „Ve 22 hodin jsme řešili deset probíhajících požárů v přírodním prostředí. Předpokládáme tedy, že tyto požáry souvisejí s oslavami. Toto číslo ale nijak významně nevybočuje z normálu,“ doplnil Hasičský záchranný sbor ČR.

„Oslavy čarodějnic byly z našeho pohledu klidnejší než v minulých letech. Do dnešního rána jsme vyjeli k celkem k 88 požárům, z toho jich asi polovina byla v přírodním prostředí, z čehož lze usuzovat, že nějakým způsobem souvisely s oslavami,“ shrnuli hasiči na sociální síti v neděli ráno.