Vrchní soud chyboval, když odebral kauzu bývalých úředníků původnímu senátu

Vrchní soud v Praze chyboval v kauze tří bývalých úředníků ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), když nařídil změnu prvostupňového senátu Městského soudu v Praze, který trojici opakovaně zprostil obžaloby. Rozhodnutí o odnětí případu zrušili ústavní soudci, vyhověli tak stížnostem obžalovaných Miroslava Elfmarka, Břetislava Grégra a Zuzany Matějíčkové.

Městský soud trojici opakovaně zprostil obžaloby z porušení povinnosti při správě cizího majetku a poškození finančních zájmů Evropské unie s údajnou škodou přes 4,5 miliardy korun. Vrchní soud s výsledkem ale nebyl spokojený, rozhodnutí rušil a nakonec případ přidělil jinému senátu. Bývalí úředníci v tom spatřovali zásah do práva na zákonného soudce. Vrchní soud podle nich vnucoval soudu prvního stupně svůj názor jako jediný správný výsledek trestního řízení.

Podle ústavních soudců skutečně vrchní soud porušil práva aktérů případu. V postupu městského soudu nebyla podle nálezu žádná zásadní pochybení, která by vyžadovala změnu senátu. „Spíše to byl projev snahy prosadit vlastní způsob hodnocení provedeného dokazování,“ řekl ústavní soudce Vladimír Sládeček.

K případu se vrátí původní senát

Odnětí případu by mělo být výjimečným zásahem, který musí být vždy racionálně odůvodněný. V projednávané kauze však takové důvody chyběly, spíše šlo podle Sládečka o „obyčejný nesouhlas“. Argumentaci délkou řízení označil Ústavní soud v podstatě za alibistickou, nový senát by totiž musel znovu provádět celé dokazování. Nyní se k případu vrátí původní senát městského soudu. Obhajoba očekává definitivní zproštění.

„Soud rozhodl třikrát, že je klient nevinen, vrchní soud to třikrát zrušil, potom to už tomu dotčenému soudci na městském soudu lidově řečeno sebral. Nyní jsme se dozvěděli nejenom to, že nesměl, ale víceméně i to, že ten nalézací soud třikrát rozhodl správně, takže jsme naprosto nadšení,“ uvedl Elfmarkův právní zástupce Jan Šmíd.

Podle obžaloby trojice úředníků způsobila státu a Evropské unii škodu přes 4,5 miliardy korun v souvislosti s dohodou o správně záručního fondu mezi ministerstvem a Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou, která například umožňovala, aby odměny pro banku přesáhly limity stanovené evropskou legislativou. Obžalobě čelili bývalý ředitel sekce strukturálních fondů Elfmark, bývalý ředitel odboru koordinace fondů Grégr a také Matějíčková, která vedla odbor implementace strukturálních fondů. Všichni tři vinu popírají.