Soud zrušil osvobozující rozsudky nad třemi úředníky, kteří měli stát a Unii připravit o miliardy korun

Vrchní soud v Praze zrušil osvobozující rozsudky nad třemi bývalými úředníky ministerstva průmyslu a obchodu. Ti měli podle obžaloby v souvislosti s dohodou mezi ministerstvem a Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB) způsobit státu a Evropské unii škodu přes 4,5 miliardy korun. Městský soud v Praze musí podle odvolacího soudu doplnit důkazy a ty předložené znovu posoudit.

„Vrchní soud rozhodl tak, že rozsudek ohledně všech obžalovaných v celém rozsahu zrušil a věc vrátil našemu soudu k novému projednání a rozhodnutí. Odůvodnění je velmi obsáhlé, soud musí znovu zvážit provedené důkazy, případně dokazování doplnit,“ uvedla pro ČT mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

V kauze čelí obžalobě bývalý ředitel Sekce strukturálních fondů ministerstva průmyslu a obchodu Miroslav Elfmark, exředitel odboru koordinace fondů Břetislav Grégr a Zuzana Matějíčková, která vedla odbor implementace strukturálních fondů.

Podle státního zástupce Ondřeje Trčky odpovídali Grégr s Elfmarkem za přípravu a znění programu Záruka, který měl usnadňovat realizaci projektů malých a středních podnikatelů. Muži podle něj dohodli v průběhu roku 2007 s bankou znění dohody, podle které byla ČMZRB pověřena správou záručního fondu bez výběrového řízení. Grégr s Elfmarkem navíc podle obžaloby prosadili, aby odměny pro banku mohly několikanásobně přesáhnout limity stanovené evropskou legislativou.

Své souhlasné stanovisko k dohodě úředníci zdůvodnili vyjádřením Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Tomu ale podle obžaloby předložili verzi, která nekorespondovala s konečným zněním dokumentu. Grégr, Elfmark a nejpozději od září 2008 i Matějíčková tak podle státního zástupce Ondřeje Trčky věděli o nesouladu dohody s evropskou legislativou a povinnosti vyhlásit výběrové řízení.

Podle městského soudu nešlo o trestný čin

Tímto postupem měla zmíněná trojice státu způsobit škodu přes 2,7 miliardy korun. Dalších 1,8 miliardy korun měla být škoda způsobená Evropské unii neoprávněným použitím peněz z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Všichni obžalovaní však vinu dlouhodobě odmítají.

Podle obžaloby se úředníci dopustili trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku a poškození finančních zájmů EU. S tím ale nesouhlasil pražský městský soud, který loni v prosinci nepravomocným rozsudkem zprostil obviněné obžaloby. Podle soudu nebyl skutek uvedený v obžalobě trestným činem. Zprošťující rozsudek ale teď zrušil Vrchní soud v Praze.