Válka si nevybírá. Čeští lékaři zachraňují ukrajinské děti

Válkou zraněné děti v péči českých lékařů (zdroj: ČT24)

Čtyřletý chlapec s těžkým poraněním zad po zásahu raketou či šestiletý chlapec, kterého zranil granát, jsou dvěma z několika set důkazů, že válka ubližuje i dětem. O oba se v současnosti starají lékaři v pražské Fakultní nemocnici v Motole, kam je z Ukrajiny přivezli čeští záchranáři.

Čtyřletý Dmytro si společně s otcem hrál 17. března na dětském hřišti na předměstí Kyjeva, po zmíněném zásahu krvácel a nemohl vstát. Skončil proto v nemocnici v ukrajinské metropoli a následně i ve Lvově.

Lékaři mu ovšem za současných podmínek nemohli zajistit potřebnou péči, na což zareagovali čeští záchranáři. S matkou ho koncem března přivezli do Fakultní nemocnice Motol. „Na svůj věk je velmi vzdělaný, orientovaný a uvědomuje si, co se kolem něj děje,“ řekl záchranář David Veselý, ředitel Davepo Medevac.

„Jde o velké ztrátové poranění v oblasti bederní krajiny zad, zleva doprava, asi osm krát patnáct centimetrů,“ vysvětlil operující lékař Jan Kryl. Samotná páteř je dle lékařů zatím stabilní. Kvůli velké ztrátě kůže je chlapec i v péči plastických chirurgů.

Přepadení ruskou armádou

Šestiletý Mychajlo prchal s rodinou z malého města Snihurivka na jihovýchodě Ukrajiny, když je přímo na cestě přepadla ruská armáda. „Zemřela mi snacha, její matka a následně i synovec. Jediní, kdo přežili, jsou můj syn a vnuk,“ uvedla Mychajlova babička. 

Rusové podle rodiny stříleli z útočných pušek a použili i granát. Chlapci se do hlavy zasekly střepiny a způsobily v ní ošklivou ránu. V pražské Fakultní nemocnici ho čeká série operací. „Řekli nám, že to bude trvat měsíce. Budeme v Česku, dokud se syn nezotaví, a pak pojedeme zpátky na Ukrajinu,“ doplnil Mychajlův otec.

Na Ukrajinu se opět chystají i čeští záchranáři, plánují mimo jiné převoz novorozenců.