V několika obcích se v sobotu opakovaly komunální volby. Kromě KSČM vítězila místní sdružení

Nové obecní volby v Jiřicích u Miroslavi na Znojemsku vyhrálo sdružení Pro občany v čele s dosavadní starostkou Magdou Hladíkovou (KSČM). Do hlasovací místnosti tam v sobotu přišlo 64,5 procenta voličů. Větší zájem o opakované volby byl v Domousnicích na Mladoboleslavsku, kde byla účast 70,14 procenta. Vítězem se stalo sdružení Domousnice. O novém zastupitelstvu rozhodovali také lidé v Trubíně na Berounsku a Trpíku na Orlickoústecku.

Opakované volby se konaly v obcích, kde se předchozí zastupitelstva rozpadla, a to nejčastěji pro neshody mezi jejich členy.

Sdružení Pro občany v čele v Jiřicích u Miroslavi získalo 52 procent hlasů a čtyři mandáty. Bude tak mít v sedmičlenném zastupitelstvu většinu. Dva mandáty má Sdružení nezávislých kandidátů, jeden získala kandidátka Společně pro Jiřice. 

Vyplývá to z volebního serveru www.volby.cz

Volby se v Jiřicích musely zopakovat, protože počet zastupitelů klesl pod pět. Po volbách v roce 2018 se do zastupitelstva dostaly tři subjekty. Těsně vyhrála KSČM s lídryní Hladíkovou před uskupením Pro obec Jiřice u Miroslavi, přičemž obě uskupení získala po třech mandátech. Poslední mandát drželi Hasiči.

Hladíková nedávno řekla, že hned po volbách složila mandát část opozičních zastupitelů z uskupení Pro obec Jiřice u Miroslavi. Jeden zastupitel si ale mandát ponechal, takže zastupitelstvo stále mělo pět členů a mohlo fungovat. Loni v září ale složil mandát i poslední zastupitel daného uskupení a počet zastupitelů klesl pod zákonem stanovenou normu. Obec s necelou pětistovkou obyvatel kvůli tomu měla rozpočtové provizorium.

Do hlasovací místnosti v sobotu v Jiřících přišlo 64,5 procenta voličů. Nejvíc preferenčních hlasů získala starostka Hladíková. Nově zvolené zastupitelstvo bude pracovat jen do podzimních řádných voleb.

V Domousnicích, kde žije téměř tři sta lidí, voliči vybírali ze dvou kandidátek. Uskupení Domousnice získalo 62,5 procenta hlasů a pět mandátů. Zbylá dvě křesla v zastupitelstvu obsadí Sdružení nezávislých kandidátů.

V Trubíně s pěti sty obyvateli vyhrálo sdružení Trubín společně, kterému dalo hlas 40,9 procenta voličů. Za to mu náleží tři mandáty, stejně jako v pořadí druhému uskupení Nezávislí kandidáti za Trubín. Zbývající jedno křeslo připadne uskupení Změna pro Trubín. 

Nové volby do zastupitelstva obce Trpík na Orlickoústecku vyhrálo sdružení Společně - za změnu, které v sedmičlenném zastupitelstvu získalo většinu pěti hlasů. Sdružení nezávislých kandidátů obce Trpík bude mít dva zastupitele.

Vítězné uskupení získalo 63,1 procenta hlasů, druhé 36,8 procenta hlasů. Do hlasovací místnosti v sobotu v Trpíku přišlo 77 procenta voličů. Nejvíc hlasů, 33, získala Kateřina Husáková z uskupení Společně - za změnu, ve vedení obce dosud nebyla.

Dosavadní starosta Jiří Šebrle se do zastupitelstva nedostal, kandidoval za Sdružení nezávislých kandidátů obce Trpík. V Trpíku se rozpadlo obecní zastupitelstvo, počet zastupitelů se dostal pod minimální hranici pěti.

Trpík je jednou z nejmenších obcí v Pardubickém kraji. Podle údajů ministerstva vnitra v ní k 1. lednu žilo 90 stálých obyvatel. V roce 2018 v obci kandidovalo jediné Sdružení za příjemný Trpík pro všechny.