Policie ukončila vyšetřování otravy Bečvy

Policie ukončila vyšetřování předloňské otravy řeky Bečvy a navrhla obžalovat jednu právnickou a jednu fyzickou osobu. V souvislosti s ekologickou havárií už v červnu obvinila společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a jejího ředitele Oldřicha Havelku. Spis nyní studuje žalobce.

„Ze strany policie je vyšetřování ukončeno, teď to přechází do fáze, kdy se to předloží státnímu zástupci. Spis dorazil, takže teď jej studuji. Budu nad tím sedět nějakou dobu,“ řekl státní zástupce Jiří Sachr, který případ dozoruje. V příštích týdnech by měl rozhodnout, zda v kauze podá obžalobu, zastaví trestní stíhání, nebo vyřídí věc jinak.

Firmu Energoaqua a Havelku policie obvinila z poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Havelkovi hrozí až pětiletý trest odnětí svobody, firmě zákaz činnosti a peněžitý trest. „Koncem minulého týdne jsme podali návrh na podání obžaloby, a to proti jedné právnické a jedné fyzické osobě,“ uvedla bez bližších podrobností krajská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Loni v říjnu podali Energoaqua a Havelka návrh na zastavení trestního stíhání. Opírali se v něm o vědeckou expertizu, která podle nich vyvrací dosavadní znalecké zkoumání, na jehož základě byli obviněni. Podle expertizy nelze kvůli nedostatku odebraných vzorků ani jednoznačně stanovit, která látka způsobila otravu řeky a úhyn ryb. Státní zástupce uvedl, že o návrzích samostatně rozhodovat nebude. „Rozhodnu o dalším procesním postupu ve věci v globálu,“ řekl Sachr.

Expertiza na obviněné neukázala

Energoaqua spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly. Zajišťuje v něm i čištění odpadních vod. Z areálu odcházejí kanálem, který ústí ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku do Bečvy. První ryby podle zástupců společnosti začaly hynout zhruba až 3,5 kilometru od tohoto vyústění. Podle expertizy, na kterou se odkazují, to znamená, že je prakticky vyloučeno, aby původcem ekologické havárie reálně byla společnost Energoaqua. Dlouhodobě to tvrdí také někteří rybáři.

Ekologická havárie, kterou 20. září 2020 způsobily podle České inspekce životního prostředí kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Jedovaté látky podle odborníků poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku.

Otrava Bečvy se stala předmětem politických sporů

Už koncem září 2020 požadovali tehdy opoziční občanští demokraté, Piráti a lidovci zařadit únik škodlivin do řeky jako zvláštní bod schůze sněmovny, poslanci vládních ANO a ČSSD to ale odmítli. O otravě Bečvy se v dolní parlamentní komoře diskutovalo také později, a to i za účasti ministra Brabce a šéfa České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Erika Geusse, oba ale začátkem listopadu 2020 odmítli poslancům říci nové informace ke katastrofě s tím, že by to mohlo mařit vyšetřování.

Začátkem loňského roku pak v té době opoziční ODS, KDU-ČSL a TOP 09 oznámily, že budou usilovat o zřízení sněmovní vyšetřovací komise k otravě. Na pořad jednání sněmovny se bod dostal v březnu a sněmovna nakonec schválila vznik komise 21. dubna. Svá zjištění měl sněmovní vyšetřovací orgán, do jehož čela byla zvolena komunistka Marie Pěnčíková, předložit do září. Práci komise zahájila koncem července a od srpna 2021 pak před ní vypovídala řada expertů, ředitel ČIŽP Geuss nebo člen představenstva chemičky Deza a poslanec ANO Pavel Pustějovský.

Experimenty a nepřímé důkazy

Odborníci sněmovní komisi například upozornili na to, že v případu vyšetřovatelé nemají jasné důkazy, protože v den havárie nikdo neodebral vzorky z vody z průmyslových výpustí okolních podniků, což je jediná možnost, jak získat přímé důkazy o viníkovi znečištění řeky. Policie tak musela pracovat pouze s experimenty a nepřímými důkazy. Například vzorky z výpustí průmyslových areálů, které se podle zprávy expertů citované na webu Aktuálně.cz měly odebrat v den havárie, totiž inspektoři u společnosti Energoaqua zajistili až následující den, u Dezy dokonce ještě o tři dny později.

Komise svou zprávu zveřejnila 20. září 2021, zkritizovala v ní postup při odběru i analýze vzorků vody a ryb bezprostředně po havárii. Podle poslanců mimo jiné nedostatečně koordinovaly kroky vodoprávní úřad ve Valašském Meziříčí a ČIŽP. Ministr Brabec i inspekce označili zprávu komise za zpolitizovanou. Jsou v ní neodborné závěry vytržené z kontextu, manipulace a negativní tendence vůči ČIŽP, řekl v reakci na dokument tehdejší ministr životního prostředí. Sněmovna vzala na mimořádné schůzi 5. října zprávu komise na vědomí a požádala vládu, aby postupovala v souladu s opatřeními, která komise doporučila.

Kontrola práce žalobců

Minulý týden pak ještě nejvyšší státní zástupce Igor Stříž nařídil prověřit způsob, jakým žalobci naložili s trestním oznámením na postup vyšetřovatelů případu otravy Bečvy. Oznámení loni po volbách podal člen sněmovní vyšetřovací komise a současný ministr školství Petr Gazdík (STAN). Postup olomoucké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ostravě nyní přezkoumá olomoucké vrchní státní zastupitelství. Na kontrolu má dva měsíce.

Během uplynulého zhruba roku a půl se rybářům podařilo vrátit do Bečvy ryby. Se zarybňováním počítají i v dalších letech, obnova řeky by podle nich mohla trvat nakonec kratší dobu, než původně očekávali.