Cenu Ferdinanda Peroutky získali Martin Řezníček a Tereza Engelová, porota ocenila práci zahraničních zpravodajů

Studio ČT24 - Cena Ferdinanda Peroutky pro Engelovou a Řezníčka (zdroj: ČT24)

Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2021 obdrželi novináři Tereza Engelová a Martin Řezníček. Organizátoři ocenili jejich dlouholetou práci v oboru zahraničního zpravodajství. Práce zahraničních redaktorů bývá podle pořadatelů ocenění často opomíjená. „Prostor a čas věnovaný událostem ze světa ubývá ve všech domácích médiích,“ napsali v odůvodnění.

Martin Řezníček je už přes šestnáct let jednou z hlavních tváří zpravodajství České televize. Od roku 2000 pracoval v Praze a Londýně v české redakci BBC. Do ČT nastoupil v roce 2006, a to nejprve do zahraniční redakce, kterou od prosince 2007 do konce roku 2012 vedl. 

„Důležitost jeho práce, ať už ve studiu na Kavčích horách, nebo na střeše České národní budovy v New Yorku, tkví v jeho soustavnosti, připravenosti a profesionalitě. Ptá se, analyzuje a s optimismem sobě vlastním nepoučuje,“ ocenila jeho práci novinářka a zahraniční reportérka Veronika Bednářová.

V letech 2013 až 2017 působil jako zahraniční zpravodaj ve Spojených státech amerických. Po návratu začal moderovat hlavní zpravodajskou relaci ČT Události a pořad Události, komentáře na ČT24. Loni v listopadu se stal prvním zástupcem České televize ve zpravodajském výboru Evropské vysílací unie (EBU). Svoje zkušenosti v roli zahraničního zpravodaje popsal také v knize Rozpojené státy: Amerika nejen televizní kamerou z roku 2020. 

Tereza Engelová

Česká novinářka Tereza Engelová se zabývá zahraniční novinařinou více než dvacet let. V současnosti je redaktorkou nezávislého zpravodajského webu HlídacíPes.org. V minulosti působila jako dopisovatelka pro týdeník Respekt, deník Hospodářské noviny, portál Aktuálně.cz či Český rozhlas.

„Engelová dobře ví, že dnešní novinařina se posunula a je ohrožena novými trendy, které zpochybňují samu podstatu kvalitní žurnalistiky. Rozhodně však podle ní nelze rezignovat na dodržování základních principů této práce,“ vyzdvihl její přínos pro českou žurnalistiku novinář Jan Dražan. 

Od roku 2000 Engelová externě spolupracovala s Českou televizí a od roku 2002 byla redaktorkou Objektivu a editorkou zahraničního zpravodajství ČT.

Po studiích dokumentárního filmu ve Velké Británii pobývala od podzimu 2007 do dubna 2009 v Pákistánu. Na ženské univerzitě v Rávalpindí vedla kursy žurnalistiky a dokumentárního filmu.

Předávání cen proběhne v březnu

Za pořádající Společnost Ferdinanda Peroutky o letošních laureátech informovala Terezie Kaslová. Kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru se předání ceny uskuteční v Centru současného umění DOX až v březnu.

Tereza Engelová a Martin Řezníček na promoci na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy
Zdroj: Archiv Terezy Engelové

Novinářské Ceny Ferdinanda Peroutky uděluje od roku 1995 Společnost Ferdinanda Peroutky, a to vždy u příležitosti výročí jeho narození. Vyznamenaní by měli vykazovat vlastnosti, které byly vlastní Peroutkovi, tedy bezúhonnost před zákonem i vlastním svědomím a vysokou mravní integritu, která vylučuje rozpor mezi slovy a činy.

Organizátoři uvádí, že profesní práce oceněných má mít „mimořádnou úroveň násobenou precizností výrazových prostředků a krásou jazyka. Musí vycházet z demokratické orientace, která je vždycky nekompromisní vůči všem projevům totalitarismu a nesnášenlivosti kulturní, národnostní a politické.“