Hrad zažaloval Stehlíkovou kvůli výrokům o Zemanově zdraví

Hrad podal žalobu na lékařku a bývalou ministryni Džamilu Stehlíkovou kvůli jejím výrokům o zdraví prezidenta Miloše Zemana. Serveru iDnes.cz to potvrdil Zemanův advokát Marek Nespala, podle nějž je chování Stehlíkové „za všemi hranami“. Stehlíková vnímá žalobu jako zastrašovací a zastírací manévr. Soudní řízení ale pokládá za nejlepší cestu k odhalení pravdy okolo loňského dění na Hradě.

Spor se týká výroků z první poloviny října. V souvislosti s tehdejším Zemanovým zdravotním stavem Stehlíková například napsala na svém blogu nebo řekla médiím, že abstinence prezidenta v nemocnici vedla k náběhu na delirium tremens a právě jeho léčba zářijový pobyt Zemana v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) prodloužila. Mluvila také třeba o těžce poškozeném mozku nebo o metabolickém rozvratu kvůli alkoholické jaterní cirhóze.

Hrad žalobu podal v pondělí 31. ledna. „Týká se přesně vymezených výroků. Samotná doktorka Stehlíková řekla, že není gastroenterolog, že se vyjadřuje vzhledem ke své pětatřicetileté praxi psychiatričky, odborné specializované lékařky,“ konstatuje Nespala.

Podle něj si ze Stehlíkové buď někdo udělal legraci a dal jí nesprávné informace o prezidentově stavu, nebo si je vymyslela. „Důležité je, že se doktorka Stehlíková k této věci neustále vyjadřuje i po podání žaloby, pokračuje v tom. Bude na posouzení soudu, jak toto její chování – které je za všemi hranami, o lékařské etice ani nemluvím – ocení,“ dodává.

Prezidentská kancelář Stehlíkové už dříve zaslala předžalobní výzvu, ve které kromě omluvy požadovala zaplacení milionu korun na účet Fondu ohrožených dětí.

Soud je nejlepší cestou k pravdě, reaguje Stehlíková

Stehlíková již dříve prohlašovala, že pouze jako lékařka vyjádřila svůj názor a domněnku ve chvíli, kdy veřejnost neměla o stavu prezidenta dostatečné informace. Domnívá se, že její názor později potvrdili odborníci, kteří Zemana léčili. Je také přesvědčena, že její vyjádření nebylo nactiutrhačské. „Nemoc na důstojnosti nikomu neubírá,“ podotkla.

Žalobu podle svých slov čekala a vnímá ji jako další zastrašovací a zastírací manévr prezidentské kanceláře. Dle Stehlíkové se snaží zatajit pravdu o tom, co se dělo na Hradě před druhou Zemanovou hospitalizací, a odvést pozornost od souvislosti Zemanovy dlouhodobé zdravotní indispozice „s přebíráním jeho pravomocí nepovolanými osobami“.

„V situaci, kdy Hrad zaplavuje veřejný prostor jednou lží za druhou, společnost potřebuje vědět pravdu. Řízení před nezávislým soudem je nejlepší cestou k odhalení pravdy, toho, co se dělo na Hradě minulý rok,“ reaguje.

Zeman byl loni na podzim dvakrát hospitalizován, poprvé v září, podruhé v říjnu a v listopadu. Při druhé hospitalizaci byl zpočátku ve vážném stavu na klinice intenzivní medicíny ÚVN. Důvod pobytu v nemocnici Pražský hrad nezveřejnil. Lékaři nutnost péče zdůvodnili komplikacemi spojenými s jeho chronickým onemocněním. 

Zeman opakovaně mluvil o tom, že trpí nechutenstvím. Člen prezidentova lékařského konzilia, chirurg Pavel Pafko, řekl, že Zeman má chronické jaterní onemocnění, a naznačil, že jde o cirhózu jater.

Po propuštění do domácí péče prezident pobývá na zámku v Lánech, kde se o něj nepřetržitě stará soukromá ošetřovatelská firma.