Přibylo 50 tisíc nakažených, v Praze se plní nemocnice. Protiepidemická opatření ale skončí

UDÁLOSTI: Neočkovaní budou moct znovu do restaruací nebo ke kadeřníkovi (zdroj: ČT24)

Testy ve středu odhalily v Česku 50 674 případů koronaviru. Nově potvrzených případů bylo 43 307, to je o zhruba 11 400 méně než před týdnem. Opakovaných nákaz bylo 7367, ve srovnání s minulou středou o 2500 víc. Lidmi, kteří se nakazili covidem-19, se opět plní nemocnice, v Praze se za tři týdny počet covidových pacientů zdvojnásobil. V Praze ale již začal klesat týdenní počet nakažených na sto tisíc obyvatel a ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že nastaví harmonogram rušení protiepidemických opatření vydaných podle pandemického zákona ve druhé polovině února. První krok nastane již ve středu, kdy skončí povinnost prokazovat se covidovým certifikátem v restauracích, ubytovacích zařízeních a na hromadných akcích.

On-line přenos

Koronavirus - únor

  • 7:54

    Čína ohlásila přes 1500 nových případů koronaviru, což je její nejvyšší denní údaj. Zpřísňuje opatření, o místo přišel starosta postiženého Ťi-linu.

  • 7:41
    Česko

    Testy v Česku v pátek potvrdily 8365 nových případů covidu-19, o 110 víc než ve stejný den předchozího týdne. Reprodukční číslo se blíží jedné. Mírně stoupl také počet případů podezření na opakovanou nákazu, a to o šest desítek na 1652. Ubylo přitom provedených testů.

  • 7:40

    SOBOTA 12. BŘEZNA

Celkový počet nakažených byl ve středu v mezitýdenním srovnání nižší o 8860 případů. Lidí s covidem-19 v nemocnicích za uplynulý týden přibylo o asi 800 na 2856, počet pacientů ve vážném stavu ale neroste a zůstává od konce ledna kolem dvou stovek.

Pražské nemocnice ovšem evidují v poslední době růst počtu pacientů nakažených covidem-19 i těch, kteří vyžadují intenzivní péči. Od 13. ledna se celkový počet covidových pacientů v pražských nemocnicích zdvojnásobil, je jich 328, poslední den jich bylo nově hospitalizováno 52. Počet pacientů na JIP v témže období stoupl zhruba o třetinu na 63. Nemocnice nicméně množství pacientů zatím zvládají, jejich množství se ani zdaleka neblíží vrcholu předchozích epidemických vln. Loni na podzim bylo v pražských nemocnicích na sedm stovek pacientů s covidem-19 a loni na jaře i přes tisíc, přičemž asi čtvrtina tohoto počtu ležela na JIP.

Incidence klesla

Za posledních sedm dní nyní připadá v Česku 2377 nově potvrzených případů nákazy v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Předchozí den bylo incidenční číslo na dosavadním maximu 2483, před týdnem činilo 1957. Nejvyšší je dál v Praze, kde za uplynulý týden připadá 2587 nakažených na 100 tisíc obyvatel, těsně za hlavním městem je Středočeský kraj s týdenní incidencí 2580. Relativně nejméně se nákaza šíří v Karlovarském kraji, v němž jako jediném kraji zůstává incidenční číslo pod 2000.

Laboratoře ve středu podle dosavadních údajů provedly zhruba o sedmadvacet tisíc méně testů než před týdnem. Metodou PCR zpracovaly 121 500 testů, dalších 16 800 bylo antigenních. Pozitivita testů zůstává vysoká. U nejčastěji prováděných preventivních testů byla pozitivních téměř čtvrtina, u lidí s příznaky se nákaza prokázala u 45 procent testů. Podíl prokázaných nákaz u epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například po rizikovém kontaktu s nakaženým, byl necelých 30 procent.

Čísla pozitivních testů rekordně rostou v souvislosti se šířením varianty omikron, která je výrazně nakažlivější než předchozí typy viru a častěji proráží imunitu získanou proděláním nemoci i očkováním. Většinou má ale mírnější průběh, a nezatěžuje proto tolik zdravotní systém.

Počty úmrtí se zvyšují

Pro vývoj epidemie a přijímaná opatření je klíčový počet hospitalizací a obsazenost jednotek intenzivní péče. I když covidových pacientů v nemocnicích zvolna přibývá, neplatí to pro vážné případy. S těžkým průběhem covidu bylo ve středu v nemocnicích 202 pacientů, prakticky stejně jako před týdnem. Denní počty úmrtí se v posledních dvou týdnech pohybovaly pod třiceti, tento týden jsou už vyšší: v pondělí eviduje ministerstvo zatím 34 úmrtí a v úterý 40, přičemž údaje se mohou ještě zpětně zvýšit. 

Česko je podle údajů serveru ourworldindata.org na osmém místě podle celkového počtu potvrzených obětí koronaviru přepočtených na milion obyvatel (3476). Nejvíce obětí koronaviru na počet obyvatel vykazuje Peru.

Reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí se v průměru nakazí od jednoho pozitivně testovaného, se ve čtvrtek přiblížilo k hodnotě jedna, která je hranicí mezi zrychlováním a zpomalováním epidemie. Aktuální hodnota reprodukčního čísla je 1,07. Čím víc je číslo nad jednou, tím rychleji se nákaza šíří, pokud je nižší než jedna, epidemie ustupuje. 

Změny v opatřeních

Současná vlna epidemie by v nejbližší době měla podle prognóz gradovat a postupně slábnout. Stát za 14 dní skončí s plošným testováním ve firmách i ve školách. Od příští středy 9. února nebude třeba se prokazovat certifikátem o očkování nebo o prodělané nákaze v restauracích, službách či na akcích. V platnosti zůstane povinnost nosit respirátory uvnitř a omezení počtu účastníků na hromadných akcích. Vláda také hodlá zrušit pandemickou pohotovost. 

Ministerstvo zdravotnictví nastaví další harmonogram rušení protiepidemických opatření vydaných podle novely pandemického zákona ve druhé polovině února. Jeho zástupci na Twitteru napsali, že rozhodovat se bude podle dat z 15. února a predikcí Ústavu zdravotnických informací a statistiky. 

Někteří odborníci rozhodnutí ukončit prokazování se certifikátem kritizují. Epidemiolog Rastislav Maďar uvedl, že jeho sekce Národního institutu pro zvládání pandemie  vládě radila, aby jako první krok vrátila možnost prokazovat se kromě certifikátu o očkování nebo prodělání nemoci i negativním testem. Vláda si podle něj ale názor epidemiologické skupiny NIZP nevyžádala a sám se o změnách dozvěděl z médií.

Předseda odborné společnosti infektologů Pavel Dlouhý považuje za absurdní, že v ČR fakticky pandemii ukončil Nejvyšší správní soud. „Je jistě vybaven vysoce kvalifikovanými odborníky na covid-19,“ míní.

Svět se s epidemií koronaviru potýká třetím rokem. První případy v Česku zdravotníci odhalili v březnu 2020, od té doby se potvrdilo víc než 3,1 milionu případů koronaviru a 37 325 lidí s covidem dosud zemřelo.

Snížit riziko těžkého průběhu nemoci, hospitalizace a úmrtí má očkování, zejména posilující dávka vakcíny. Ve středu se přišlo v celé republice naočkovat skoro 25 tisíc lidí, z nichž přes devatenáct tisíc dorazilo po ukončené vakcinaci na přeočkování. Ve stejný den předchozího týdne vykázali zdravotníci necelých 39 500 dávek s očkovací látkou.

Reakce na přijetí pandemického zákona

Díky novele pandemického zákona, kterou sněmovna schválila ve středu, budou moci úřady nařídit testování na covid-19 také například podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům. Nařízení izolace nebo karantény budou moci orgány ochrany veřejného zdraví podle předlohy oznamovat lidem například i telefonicky nebo krátkou textovou zprávou.

Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) mají gastronomové z novely strach. Je nastavena velmi tvrdě, vládě dává do ruky mocnou zbraň, řekl restauratér a garant projektu Moje restaurace Luboš Kastner. 

Pokud bude pandemický zákon v upravené verzi platit, podle Asociace hotelů a restaurací ČR by měly být jasně a lépe vypracovány kompenzace a odpovědnost státu za omezení podnikání. Aktuálně nastavený systém je podle asociace zdlouhavý, údajně z něj není zřejmé, co bude myšleno konkrétními škodami.

ANO se možná kvůli způsobu projednání novely obrátí na Ústavní soud. Radek Vondráček (ANO) oznámil, že strana jedná s právníky.

Senát schválil možnost volna ve školách

Senát zřejmě pandemickou novelu projedná za týden, kdy bude pokračovat jeho únorová schůze. Očekává se, že ji schválí.

Ve čtvrtek horní komora schválila zákon, podle kterého ředitelé škol budou moci vyhlásit až na deset dní mimořádné volno nebo zavést distanční výuku, pokud to bude třeba kvůli absenci velkého počtu pedagogů v důsledku koronavirové karantény nebo izolace. Normu, pro níž hlasovalo 60 ze 62 přítomných senátorů, nyní dostane k podpisu prezident.