Omikron je šance, pandemie by po něm mohla zeslábnout, řekl epidemiolog Prymula

Události, komentáře: Jak dál s omikronem? (zdroj: ČT24)

Vlna způsobená variantou omikron vyvrcholí podle epidemiologa a předsedy představenstva říčanské nemocnice Romana Prymuly během dvou týdnů, v únoru by mělo nakažených již ubývat. V nemocnicích se to ale projeví se zpožděním. Ty by ale měly být méně zatížené než při předchozích vlnách, Prymula to považuje za naději, že pandemie po omikronu zeslábne. Coby bývalý předseda vakcinologické společnosti se však přidal k varování před opakovaným přeočkováním proti koronaviru. Řešením podle něj není podávat stále další dávky téže vakcíny, protože jsou její efekty čím dál slabší. Roman Prymula byl hostem Událostí, komentářů.

V Česku sice začalo přibývat lidí, kterým denně prokazují testy nákazu koronavirem, stále jich je ale mnohem méně než v listopadu, když vrcholila vlna způsobená variantou delta. Že přichází omikron, je však podle Romana Prymuly patrné. „Vidíme první týden, kdy dochází k jednoznačnému nárůstu. Příští týden by mělo dojít k tomu, že nárůst bude výrazně strmější. V řadě zemí se omikron během pěti, sedmi dnů dostal na několikanásobky předcházející situace,“ očekává.

Počty nakažených se však nemají zvedat donekonečna. Prymula se domnívá, že čísla budou prudce růst dva týdny. „Pak bude docházet k poklesu. Ten může být třítýdenní, měsíční. Zátěž nemocnic bude mít významnou prodlevu, takže budou ještě během února zatíženy, ale potom by mělo dojít k významnému uvolnění,“ domnívá se epidemiolog.

Za důležité považuje, že je varianta omikron sice nakažlivější, ale infikovaní mají mírnější průběh onemocnění. To umožňuje vládám reagovat na jeho nástup mírněji než na předchozí vlny epidemie covidu-19. Existuje dokonce naděje, že by mohl značit začátek konce pandemie.

„Omikron je pro nás velkou šancí. Může se stát obětí svého vlastního úspěchu. Pokud rychlým tempem, jak to vypadá, projde prakticky celou zeměkoulí a nezatíží nás těžkým průběhem s celou řadou úmrtí, tak se během jednoho a půl, dvou měsíců vlna dostane celosvětově na poměrně nízké hodnoty a nemělo by docházet k dalším cirkulacím viru,“ shrnul host Událostí, komentářů.

Prymula, jenž byl předloni na podzim měsíc ministrem zdravotnictví a zaváděl opatření reagující na tehdejší podzimní vlnu, se domnívá, že nynější vláda neudělala úplně dobře, když zmírnila intenzitu testování ve školách na jeden test týdně, zatímco ve firmách se bude od pondělí testovat dvakrát týdně. Připustil však, že s tím, jak zřejmě bude prudce přibývat nakažených, „bude testování ztrácet na významu“. Hygienici podle něj nebudou schopni trasovat kontakty tak velkého množství nakažených, připomněl, že v některých zemích „se od trasování ustupuje“.

„Pozitivních bude tolik, že kapacita systému k trasování bude velmi omezená. Nepodaří se ani zdaleka trasovat celou část těch, kteří budou pozitivní, a jejich kontaktů,“ ozřejmil.

Čtvrtá dávka

Proti covidu-19, respektive koronaviru, který onemocnění způsobuje, se již déle než rok očkuje. Ukázalo se však, že imunita získaná vakcínou slábne, a tak lidé mohou jít pět měsíců po základním očkování na posilující dávku. Zatímco takzvaná třetí dávka nevzbudila mezi odbornou veřejností větší rozruch, s masivním očkováním čtvrtou dávkou, která se začala podávat v Izraeli, leckdo nesouhlasí a varuje před ním.

I Prymula coby člen České vakcinologické společnosti a bývalý její předseda nepovažuje opakované přeočkování za vhodné. Podle něj by již čtvrtá dávka neposkytla příliš velkou ochranu, oproti té třetí stoupne hladina protilátek čtyřikrát méně.

„Imunitní systém má svoji kapacitu. Je schopen reagovat na podněty, ale pokud je intenzita podnětů příliš vysoká, dochází k imunotoleranci. Vidíme to i u jiných vakcín, například očkování proti pneumokokům, kde jsme se s podobným fenoménem setkávali při podstatně delších intervalech,“ poukázal.

Neznamená to však, že by se Prymula zařadil mezi odpůrce očkování. Je zkrátka podle něj potřeba změnit vakcinační látku. „Není cestou opakování očkování donekonečna. Cestou je, abychom měli vakcínu, která bude pokrývat nové varianty,“ uzavřel.