Státní zástupci obžalovali dva Čechy kvůli bojům na Ukrajině. Hrozí jim i výjimečné tresty

Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ) obžalovalo dva české občany kvůli účasti v bojích na Ukrajině na straně Ruskem podporovaných separatistů. Obžalované viní z teroristických činů spáchaných v organizované skupině, za což jim hrozí i výjimečný trest.

Obžalovaní bojovali podle žalobců v řadách jednotek separatistů na východě Ukrajiny v letech 2015 až 2019 a 2016 až 2020. Na jednoho z nich podalo VSZ obžalobu u Městského soudu v Praze loni 15. prosince a na druhého 30. prosince.

V Česku již dříve padly za boje v řadách proruských separatistů vysoké tresty. V úterý uložil pražský městský soud Martinu Sukupovi trest 21 let vězení za teroristický útok a účast v teroristické skupině. Sukup, stíhaný jako uprchlík, se podle soudu aktivně zapojil do bojů proti ukrajinským jednotkám. Například se i chlubil medailemi, které získal za „bojové zásluhy a osvobození Donbasu“. Rozsudek zatím není pravomocný.

Kvůli zapojení do bojů na Ukrajině byl loni odsouzen k 20 letům vězení Jiří Urbánek, stejný trest dostal Martin Kantor a v červenci Vrchní soud v Praze zpřísnil na 21 let vězení trest Alexeji Fadějevovi.

V minulosti byl kvůli tomu obžalován z terorismu také třeba bývalý český voják Erik Eštu, soudy ho však nakonec potrestaly za službu v cizích ozbrojených silách jen podmíněným trestem. Příští týden bude Vrchní soud v Praze řešit případ Lukáše Nováčka, kterého plzeňský krajský soud v září nepravomocně odsoudil za teroristický útok a za účast v organizované zločinecké skupině k 20 letům ve vězení.

Proruští separatisté a ruští ozbrojenci vyhlásili v Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny kvazistátní útvary – takzvanou Doněckou lidovou republiku a Luhanskou lidovou republiku. Ukrajina i Česko je nazývají dočasně okupovanými územími. Před konfliktem, který vypukl na jaře 2014, žilo v obou oblastech 6,6 milionu lidí. Válka si od té doby vyžádala tisíce mrtvých.