Lidem, kteří se octli po překreslení hranic v novém okrese, zbývá pár dní na výměnu občanky

Události: Posledních pár dní na změnu občanky (zdroj: ČT24)

S Novým rokem se překreslí hranice některých okresů. Obyvatelé, kterým se tak změní adresa bydliště, proto mají posledních pár dní na výměnu občanských průkazů. Pokud návštěvu úřadu nestihnou, mohou se dopustit přestupku, za který hrozí až patnáctitisícová pokuta. Úprava měla lidem z těchto lokalit sjednotit sídla klíčových institucí. Ne všude se to ale podařilo.

„Při nesprávných údajích by mohli mít občané také problémy při uzavírání smluv,“ doporučuje změnu občanky mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá. Lidé fakticky zůstávají stále na stejné adrese, stát jen posunul hranice okresů. Změna se týká například Vsetínska, Harrachova, středočeských Černíků nebo obcí v okolí Holýšova v Plzeňském kraji.

„Údaj pomáhá především složkám IZS pro jednoznačnou a rychlou identifikaci držitele občanského průkazu, neboť existují duplicity v názvech obcí,“ přidává další argument pro změnu hranic Malá. Upravit je potřeba jeden řádek na zadní straně občanského průkazu.

Změny hranic okresů od 1.1. 2021
Zdroj: ČT24/MV ČR

„Je to hloupost,“ hodnotí přechod mezi okresy Zuzana Nótová. V jejím případě se na občance přepíšou Domažlice na Plzeň-jih. Ze stejného důvodu si muselo nebo ještě musí vystavit novou občanku asi pět tisíc obyvatel z okolí Holýšova. Podle zaměstnanců úřadu si většina občanů o nový průkaz již požádala.

K soudu musí stále do Domažlic

Do Stodu, který byl ještě minulý rok v jiném okrese, to nyní mají Holýšovští blíž, jen deset minut autem. Od 1. ledna 2021 pod místní úřad spadají oficiálně. Obyvatelé obcí v okolí Holýšova teď nově také třeba na okresní správu sociálního zabezpečení jezdí do Plzně.

K okresnímu soudu ale musí stále do Domažlic. Cílem změny okresní hranice přitom bylo zajistit, aby lidé nemuseli dojíždět na úřady v různých městech.

„To, co ministerstvo deklarovalo, že všechny úřady budou na jednom místě, se nestalo. Podle mě se to ani stát nemohlo, viz třeba soudy. To bude muset rozhodnout speciální změna zákona o soudu a soudcích, kde jsou soudní okrsky jmenované,“ tvrdí starosta Holýšova Libor Schröpfer (za Piráty).