KSČM a ČSSD po volebním neúspěchu šetří. Kvůli úsporám musí část zaměstnanců odejít

Události: KSČM a ČSSD šetří (zdroj: ČT24)

Strany, které po volbách přišly o zastoupení ve sněmovně, teď hledají způsoby, jak stabilizovat rozpočty. Kvůli ztrátě poslaneckých mandátů přicházejí o miliony korun. Třeba sociální demokraté chtějí uspořit propuštěním více než poloviny zaměstnanců. Část lidí musí odejít i ze služeb KSČM.

Komunisté se musí po volebním debaklu rozloučit s desítkami zaměstnanců. Ve stranické kase bude chybět více než třináct milionů korun ročně. Ty KSČM dostávala od státu za poslanecké mandáty. Prostředky chce teď částečně kompenzovat třeba pronajímáním nemovitostí.

„Rozhodně KSČM není v krachu, ani před krachem ani před insolvencí ani před něčím podobným. Prostředky, které na volby máme, a jsou to miliony korun, se budu snažit ušetřit a nesahat na ně,“ vysvětlila šéfka strany Kateřina Konečná.

Lidový dům neprodáme, zní od ČSSD

Úspory čekají i sociální demokracii. Během půl roku má stranu opustit pětadvacet zaměstnanců. „Nevylučuji prodej nějakého menšího majetku, ale rozhodně vylučuji prodej Lidového domu nebo například Střelnice v Hradci Králové,“ uvedl předseda ČSSD Michal Šmarda. 

Na rozdíl od komunistů strana hospodaří s více než dvousetmilionovým dluhem. „Přebytkový rozpočet bychom měli mít na rok 2023 a v roce 2023 bychom tím pádem už měli být schopni splácet náš dluh,“ dodal Šmarda.           

Vysočany místo Malé Strany

Hnutí Trikolóra přišlo o příspěvek za mandáty a nedosáhlo ani na stálou platbu. Minimálně na šest milionů ročně totiž mají nárok pouze strany, které v posledních sněmovních volbách získaly alespoň tři procenta hlasů.

„Už jsme úspory podnikli. My jsme se přestěhovali z Malostranského náměstí z kanceláře do kanceláře menší, na Vysočanech, levnější, zúžili jsme pracovní tým,“ sdělila předsedkyně Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková.

I strany, které se do sněmovny nedostaly, musí do 10. ledna předložit účetnictví kampaně speciálnímu úřadu, který nad jejich hospodařením dohlíží.