Sbírka ke Dni válečných veteránů vybrala letos rekordní částku

Bezmála dva miliony korun vydělala letošní maková sbírka pořádaná Vojenským fondem solidarity. Podle předsedkyně fondu brigádní generálky Lenky Šmerdové se tak výtěžek oproti loňsku podařilo téměř zdvojnásobit. Peníze poputují na pomoc vojákům a jejich blízkým, kteří se ocitli v těžké životní situaci.

Letošní ročník Sbírky ke Dni válečných veteránů patří podle brigádní generálky Šmerdové k prozatím nejúspěšnějším. Během třiceti dní se podařilo mezi vojáky i veřejností vybrat téměř dva miliony korun, které poputují na transparentní účet Vojenského fondu solidarity. Ten už více než sedm let podporuje příslušníky armády i jejich příbuzné v těžké životní situaci.

„Letos se nám podařilo vybrat bez necelých pěti tisíc dva miliony korun, což je proti loňskému roku téměř dvojnásobek,“ uvedla Šmerdová. Dodala, že oproti podobným sbírkám bude výtěžek určen výhradně vojákům nebo jejich příbuzným.

„Makových sbírek probíhá během října nebo listopadu v republice několik, naše je unikátní i v tom, že květy vlčího máku neprodáváme, ale dáváme jako poděkování za jakýkoliv finanční příspěvek,“ upřesnila Šmerdová.

Přispět mohli zájemci prostřednictvím dárcovských SMS, on-line nebo tradičně do jedné z více než čtyř set kasiček rozmístěných po republice. Další možností bylo zapojení se do některé z podpůrných akcí. „Před dvěma lety jsme se rozhodli rozšířit sbírku i mimo armádu a podařilo se nám zapojit i civilní zájemce o pomoc, kteří nám pomohli zorganizovat akce na podporu Sbírky ke Dni válečných veteránů, například aukce nebo koncerty,“ doplnila Šmerdová.