V listopadovém modelu Kantaru jsou preference SPOLU a ANO vyrovnané

Nejvyššího výsledku v listopadovém volebním modelu agentury Kantar CZ dosahují shodně koalice SPOLU a hnutí ANO. Kromě nich by se do sněmovny za situace, že by strany kandidovaly v koalicích jako posledně, dostaly ještě další dva subjekty. V případě volebního souboje jednotlivých stran by ze současných sněmovních subjektů zůstala pod pětiprocentní hranicí KDU-ČSL. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.

Pokud by se v listopadu konaly volby a zúčastnily by se jich politické subjekty v koalicích, stejně jako v říjnových volbách, tak by podle modelu jak koalice SPOLU, tak hnutí ANO měly 28 procent hlasů. Za nimi by se umístila koalice Pirátů a Starostů se ziskem 17 procent. Do dolní komory by se ještě dostala SPD s 9,5 procenta.

Zbylé strany by se (tak jako v říjnových volbách) přes pětiprocentní hranici, která rozhoduje o vstupu do dolní komory parlamentu, v tomto průzkumu nedostaly. Nejblíž by podle modelu byla ČSSD se čtyřmi procenty.

Volební model – strany samostatně
Zdroj: stat. chyba ±1/Kantar CZ pro ČT/tech. CATI/5 p. b./2 až ±3/1. 11. až 19. 11. 2021/950 resp.

Pakliže by politické strany a hnutí kandidovaly samostatně, nejsilnější by podle listopadového modelu bylo ANO s 27 procenty hlasů. Druhá by byla ODS s 15,5 procenta a třetí STAN se třinácti procenty. SPD má v tomto modelu 9,5 procenta, Piráti by získali osm procent a TOP 09 by dosáhla na sedm procent.

Ostatní strany by už byly pod pěti procenty – ČSSD se čtyřmi procenty, komunisté i KDU-ČSL s 3,5 procenta a Přísaha i Trikolora s 2,5 procenta.

Téměř třetina voličů STAN by již společnou koalici s Piráty nepodpořila

Analýza volebního chování podle autorů výzkumu ukazuje, že koalice SPOLU si stále do velké míry drží přízeň voličů jednotlivých stan, byť mezi voliči KDU-ČSL je přízeň vlažnější.

Odlišná je situace u koalice Pirátů a Starostů. Ta už před volbami oslabovala zejména kvůli odcházejícím voličům Pirátů a volební zisk jí zajistili spíše Starostové. V současné době by podle autorů průzkumu téměř třetina voličů Starostů již společnou koalici s Piráty nepodpořila, proto jsou také preference této koalice o poznání nižší než součet preferencí Pirátů a STAN, pokud by tyto dva subjekty kandidovaly samostatně.

Oproti volbám mírně poklesly preference ČSSD a Přísahy. Jejich bývalí příznivci podle průzkumu často jako důvod zmiňovali, že se jejich favoriti neprobojovali do Poslanecké sněmovny, a proto by si dnes vybrali jinou stranu, a to nejčastěji ANO, nebo by k volbám nepřišli.

ZPRÁVA KE STAŽENÍ: 74. vlna průzkumu Trendy Česka – volební model

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 1. 11. až 19. 11. 2021 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště).
  • Do volebního modelu pro jednotlivé strany vstoupilo 950 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,2 (u stran s nízkým ziskem) až 3,5 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.
  • Do volebního modelu počítajícího s koalicemi vstoupilo 935 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,4 (u stran s nízkým ziskem) až 3,5 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.