Zásah v ČEZu se týkal krácení daně. Nikdo z firmy není mezi obviněnými, píše Právo

Policisté, kteří v úterý zasahovali v sídle energetické společnosti ČEZ, obvinili šest lidí a jednu firmu z krácení daní a praní peněz. Mluvčí pražských městských žalobců Aleš Cimbala to řekl Právu. Podle deníku není mezi obviněnými nikdo ze zaměstnanců ČEZu, ani firma samotná.

„Dosavadní prověřování vedlo k zjištění odůvodněných skutečností nasvědčujících tomu, že byl spáchán zvlášť závažný zločin krácení daně, poplatku a podobné povinné platby nebo zvlášť závažný zločin legalizace výnosů z trestné činnosti,“ upřesnil Cimbala pro Právo.

Ředitelka Nadace ČEZ Ziková, kterou policisté původně zadrželi, je podle informací deníku pravděpodobně jen svědkyní. Bližší podrobnosti k případu Cimbala neuvedl, pouze doplnil, že obviněným hrozí za zločiny pět až deset let vězení, za méně závažné skutky pak dva roky až osm let.

 Společnost ČEZ je největší česká energetická firma a jejím majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba sedmdesát procent akcií společnosti.

Čistý zisk skupiny ČEZ za tři čtvrtletí letošního roku klesl meziročně zhruba o sedm miliard na 6,7 miliardy korun. Tržby činily 156 miliard korun, což je přibližně stejně jako za stejné období loni.