Vánoční trhy letos začínají s rozpaky a kvůli covidu většinou bez kulturního programu

Na řadě míst už začaly vánoční trhy (zdroj: ČT24)

První adventní neděle nastvá sice až příští víkend, na řadě míst ale už teď začaly vánoční trhy. Většinou budou sice bez kulturního programu, ovšem s mnohem menším omezením než vloni. Vánoční sortiment, ale i jídlo a pití už nabízejí stánky například v Olomouci, Českých Budějovicích a částečně i v Praze. Konzumace jídla na vánočních trzích je sice v neděli ještě bez omezení, od pondělí ale bude nutné při ní mít doklad bezinfekčnosti.

Adventní trhy týden před začátkem adventu začaly například na pražském náměstí Míru, kde se vloni kvůli epidemii vůbec nekonaly. „Letos jsme měli možnost být první vánoční čtvrť v Praze a otevřeli jsme už tento víkend,“ konstatuje mluvčí městské části Praha 2 David Salomon.

Na trzích nechybí jak tradiční výrobky, tak ani jídlo a pití. „Nemusí být ani svařák, i když ten k tomu patří, ale ta atmosféra je opravdu nádherná,“ říká jeden z návštěvníků trhu.

Největší adventní trhy – na Staroměstském náměstí – se na své otevření teprve chystají. Vánoční strom je letos z Dolní Černé Studnice na Jablonecku. Odtud musí ujet asi sto kilometrů, aby se dostal do deponie v pražské Hostivaři. Na Staroměstské náměstí ho přivezou v noci z pondělí na úterý.

Chystají se i v Brně. Na náměstí Svobody stojí od soboty vánoční strom a příprava stánků finišuje. Samotné trhy začnou v pátek 26. listopadu. Hudební program zatím je v plánu, organizátoři jsou ale připraveni na případnou změnu podle epidemiologické situace.

A například v Olomouci už strom svítí od pátku. Jeho rozsvícení ale organizátoři z obav ze shlukování lidí předem nijak neoznámili. I zde se lidé ale mohou najíst a napít. Nedočkají se však koncertů nebo promítání filmů; doprovodný program organizátoři zrušili. „I po dohodě s krajským krizovým štábem se krizový štáb města rozhodl eliminovat rizika spojená s šířením pandemie,“ vysvěluje primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Advent začal dřív i v Českých Budějovicích, také ale bez některých tradic. Vedení města se rozhodlo zrušit tradiční přílet anděla a také slavnostní rozsvěcení stromu. Chce tak zabránit setkávání velkého množství lidí. O programu kulturních akcí organizátoři teprve rozhodnou v průběhu týdne.

Od pondělí začnou zároveň platit opatření, podle nichž budou moci lidé na místech určených ke konzumaci jíst a pít jen s dokladem bezinfekčnosti. Tím bude až na výjimky jako jinde jen očkování nebo prodělání nemoci. Očkovaní to jako problém nevnímají.

„Já jsem teda očkovaná, takže mě to neomezuje úplně, ale nevím, vzhledem k lidem, kteří očkovaní nejsou, ti to vnímají trochu jinak,“ konstatuje jedna z návštěvnic pražského trhu.

Samotní provozovatelé nejsou jednotní v tom, zda mají kontrolu na starost oni, nebo hygienici. Třeba na náměstí Míru sami bezinfekčnost kontrolovat neplánují, pořadatelé těch na Staroměstském náměstí naopak řekli, že bez kontroly jídlo a pití ani neprodají.

Vánočním trhům ve Vídni či Drážďanech se nevyhnulo zavření

Zavření se od pondělí nevyhne vídeňským trhům a už od tohoto víkendu potkalo i ty drážďanské; oboje velmi oblíbené i mezi Čechy. Obě země tvrdými restrikcemi omezují většinu běžného života mimo práci.

Vánoční vesničku na náměstí Marie Terezie ve Vídni, kde v adventní čas stojí až sedm desítek stánků, si mohli lidé užít ještě o tomto víkendu, a to naposled až do 12. prosince. Do té doby jsou vánoční trhy ve Vídni zavřeny kvůli lockdownu.

V Drážďanech měl pak v pondělí začít 587. ročník vánočních trhů, kvůli pandemii se sníženým počtem stánků o dvacet procent a s většími rozestupy. V pátek se ale rozhodlo, že se trhy stejně jako loni nakonec neotevřou vůbec. Stánky tu však zatím zůstávají.

„Aktuální opatření kvůli koronaviru platí do 12. prosince. Tomu odpovídá i situace. Ze strany města necháme postavit hlavně okrasné prvky jako vánoční strom, jesličky, obloukový svícen – a každý den je rozsvítíme,“ říká vedoucí hospodářského odboru Drážďan Robert Franke.

Pořadatelé zrušili i řadu adventních akcí na památkách

Zklamaný asi bude i ten, kdo se těšil na adventní akce na českých památkách; výběr je totiž kvůli epidemiologické situaci značně omezený. Třeba na východě Čech se lidem se speciálním vánočním programem neotevře Hrádek u Nechanic ani zámek Ratibořice. Poslední návštěvníky v tomto roce o víkendu přivítal také Hospital Kuks, a to v rámci tradičních vánočních trhů.

„Hlavním rozhodnutím akci zorganizovat bylo to, že se jedná o venkovní akci. Pokud by šlo o akci uvnitř, tak bychom ji zrušili. I přestože jde o venkovní akci, musí návštěvníci dokládat potvrzení o bezinfekčnosti,“ doplnila zástupkyně pořadatele z Českého farmaceutického muzea Kuks Ladislava Valášková.