Důchodová reforma závisí na zvýšení porodnosti, je přesvědčen Jurečka

Interview ČT24 - Marian Jurečka (zdroj: ČT24)

Vláda ve čtvrtek rozhodla o tom, že testy už nebudou až na malé výjimky uznávané ve službách. Ve školách se bude plošně testovat, podobně to bude ve firmách. Premiér zopakoval, že nehodlá čekat na to, co chce budoucí kabinet pětikoalice, která podle něj nic nenavrhuje. „Zatím můžeme poskytovat jenom doporučení,“ reagoval v pořadu Interview ČT24 kandidát na ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Budoucí vláda podle něj hlavně musí zlepšit komunikaci s klíčovými firmami a zaměřit se na osvětu u rizikových skupin. Hovořil také o důchodové reformě.

Za nejzásadnější krok ve svém možném působení na ministerstvu práce a sociálních věcí považuje Jurečka zjednodušení systému vyplácení sociálních dávek. „Aby systém byl daleko více digitalizovaný, zároveň více adresný a dokázali jsme nastavit automatické valorizační mechanismy u klíčových podpor a hodnot, které ministerstvo spravuje, včetně minimální mzdy.“

Další výzvou je pro něj dokončení důchodové reformy. Minimální důchod by chtěl nastavený poměrem k průměrné mzdě. „Reforma bude solidární a bude podporovat mezigenerační solidaritu. To znamená, že nebude oceňovat jenom finanční zásluhovost a výši výdělku, ale i péči o děti a počty vychovaných dětí,“ zmínil.

Řešením financování důchodů je podle Jurečky podpora zvyšování porodnosti. „Základ důchodového systému je průběžný pilíř, který stojí na dětech. Cílem je, abychom měli porodnost dětí na průměru dvou,“ vyzývá s tím, že průběžný systém by v takovém případě financování udržel. „Bavili jsme se o částce mezi deseti tisíci a deseti a půl tisíci korunami,“ nastínil plánovanou výši minimálního důchodu.

„Dejme ale svobodu v tom, že budeme lidem každý rok dávat informaci, jak vysoký budou mít při svých současných příjmech důchod. Pak ať se člověk rozhodne, jakou částku si uspořit v tom třetím pilíři. Tento prvek mezigenerační solidarity pak bude hrát roli, jak lidé uvažují nad svým stářím a vlastní strategií,“ tvrdí.

Opatření

S nově zavedenými opatřeními vlády, jako je například plošné testování na školách, kandidát na místopředsedu vlády souhlasí s výhradami. „V tento okamžik s takovým množstvím případů je to na místě,“ uvedl s tím, že zavádění nových pravidel podle něj nereflektuje takzvaný bavorský model, který neomezuje lidi otestované PCR metodou.

Zásadní změnou v řešení koronavirové krize by podle něj mělo být zlepšení komunikace státu s klíčovými firmami. „Je potřeba, aby s těmi, kterých se to týká, vedla budoucí vláda diskuzi. Nikoliv tak, jak se to děje to v současné praxi,“ apeloval. Uvedl, že podle jeho informací vláda s důležitými podniky před zaváděním nových pravidel na pracovištích nejedná.

„Neříkám kategoricky, co uděláme, protože za tři nebo čtyři týdny může být situace dramaticky jiná. Zatím můžeme poskytovat pouze doporučení,“ reagoval na premiérova slova o tom, že anticovid tým vznikající vládní koalice nenavrhuje konkrétní opatření.

Podle Jurečky je třeba zlepšit osvětu k naočkování posilující dávkou vakcíny

Nouzový stav by podle Jurečky vláda vyhlašovat neměla. „V tento okamžik a s ohledem na možnosti, které poskytuje pandemický zákon, není akutní důvod pro nouzový stav. Za dva až čtyři týdny může být samozřejmě situace jiná,“ míní.

Návrhy pětikoalice shrnul do tří bloků – ke zpomalení šíření epidemie covidu-19 by měla na základě jejich návrhů vláda uznávat jen PCR testy s platností dvaasedmdesát hodin. Dalším zásadním bodem je podle něj koordinace zdravotní péče napříč Českou republikou. „Dostatečně kvalitně nefunguje to, aby bylo v maximální míře možné  zachovat zdravotnictví pro pacienty necovidové,“ zmínil a apeloval na to, aby si zdravotnická zařízení dokázala vytvářet dostatečné kapacity například lůžek napojených na kyslík a byla před Vánoci připravena na nápor pacientů.

Třetím blokem je podle vznikajícího kabinetu podpora očkování, a to zejména posilující dávkou. „Bavíme se o stovkách tisíc lidí v ohrožených skupinách, kteří dosud nejsou naočkovaní a potřebují všechny informace. Je potřeba se na to zaměřit. To je otázka i komunikace se zdravotnickými zařízeními, kde je třeba zlepšit komunikaci a osvětu,“ upřesnil.

Vláda by mohla být jmenovaná rychleji, myslí si Jurečka

Možný ministr práce a sociálních věcí je přesvědčen, že vládu mohl prezident jmenovat již tento týden. „Osobně si myslím, že jmenování pana Fialy klidně mohlo proběhnout v ÚVN, protože od tohoto týdne v pondělí jsou všechna formální jednání ukončena a čekáme už jen na kroky prezidenta,“ uvedl.

Diskuze o tom, že by Miloš Zeman vetoval jednoho z navržených ministrů, jak již avizoval, odmítá. „Pan prezident má právo vetovat zákony, ale nemá právo vetovat návrhy na členy vlády. Může se k tomu vyjadřovat a komentovat, ale z našeho pohledu předsedů stran koalice si za nominacemi stojíme a Petr Fiala je připraven seznam ministrů prezidentovi odeslat.“

Dodal také, že hlava státu by se měla řídit platnými zákony. Spor u Ústavního soudu však neočekává. „Věřím, že po setkáních s kandidáty si všechny věci dokážou vysvětlit a dopadne to nakonec jako v roce 2014, kdy měl prezident také výhrady, ale všechny kandidáty Sobotkovy vlády nakonec jmenoval,“ vysvětlil.