Mráz je horší než nákaza. Služby pro bezdomovce činnost omezovat neplánují

Události: Lidé bez domova plní noclehárny (zdroj: ČT24)

Lidé bez domova plní noclehárny i denní centra. Rozjely se proto zimní programy, které jim umožní přečkat noc v teple, získat jídlo i základní ošetření. Služby i přes sílící pandemii omezovat nebudou. Mráz je podle sociálních pracovníků pro bezdomovce větším nebezpečím než koronavirová nákaza.

Přes sto lidí denně nachází pomoc v denním centru Armády spásy. Stejně jako Naděje spouští zimní sbírku oblečení. V jejím rámci darují šály, čepice či rukavice, vždy přijdou vhod také ponožky nebo zimní boty.

Podle ředitelky Centra sociálních služeb B. Bureše - Armáda spásy Jitky Modlitbové v zařízeních přibývá lidí, kteří jsou na ulici poprvé. V centru mají také obavu z dalšího nárůstu. „To jsme viděli i u covidu, že noví klienti nepřišli po dvou týdnech, ale měsících. Člověk se snaží s tím něco dělat, pak už to nedá a skončí u nás, teď u energií nás může čekat něco podobného,“ uvedla Modlitbová.

Mnoho lidí si nocleh zaplatit nemůže

Pomoci má projekt Nocleženka. Dárci stokorunovým poukazem zaplatí noc člověku bez domova v devíti městech. Loni jich pořídili rekordních čtyřicet tisíc.

„Řada lidí má na to, aby si zaplatila nějaký symbolický poplatek na noclehárně třeba z dávek, ale je obrovské množství lidí, kteří tuto možnost nemají a tento projekt nám významně pomáhá financovat provoz,“ uvedl národní ředitel sociálních služeb Armády spásy Jan František Krupa.

Armáda spásy klienty pravidelně testuje na covid-19. Nyní se rozhodla, že začne testovat i očkované. Nechce, aby se služby zavíraly, i kdyby se covidová situace zhoršovala. Na ulici končí často rizikové skupiny – starší a nemocní lidé. V pohotovosti jsou proto speciální zimní programy, například volná židle, dispečink a dvakrát týdně vyráží terénní pracovníci přímo do ulic.