Cenu Michala Velíška získal mladík, který pomohl motorkáři po vážné dopravní nehodě

Cenu Michala Velíška za statečnost při záchraně života letos obdržel sedmnáctiletý Václav Parlásek, který v únoru pomohl motorkáři po vážné dopravní nehodě. Podle lékařů mladík svou duchapřítomností a precizním poskytnutím první pomoci muži zachránil život. Cena byla udělena na slavnostním ceremoniálu v rezidenci pražského primátora na Mariánském náměstí. Porota vybrala tři finalisty z více než osmdesáti nominací, držitele ceny znovu zvolila veřejnost hlasováním na webu.

Parlásek spolu s dalším mladíkem pomohl 20. února asi čtyřicetiletému muži, který na motorce havaroval na silnici mezi Karlovými Vary a Plzní. Zavolal záchrannou službu a díky pokynům operátorky na tísňové lince zaškrtil muži nohu, která silně krvácela. Záchranu podle organizátorů mladíkům komplikovalo bezohledné chování některých kolemjedoucích řidičů, kteří jim odmítli pomoct. O nohu sice muž přišel, díky Parláskovi ale přežil.

Dalším finalistou se stal Antonín Červenák, který loni v listopadu v Mikulově zachránil seniora před útokem psa. Pes třiasedmdesátiletého muže ve vestibulu činžovního domu pokousal na hlavě, obličeji, rukách a krku, pokousal i ženu, která ho měla na starosti. Červenák vyběhl ze svého bytu, psa zklidnil a odvedl k jeho majiteli. Jednačtyřicetiletý Červenák vyvázl bez zranění, senior má trvalé následky. Majitel psa s policií spolupracoval, zvíře nakonec utratil.

Posledním finalistou byl Miroslav Fenik, který loni v prosinci zachránil svou ženu a syna z hořícího rodinného domu. Požár vypukl loni v prosinci v rodinném domě v obci Ohrazenice na Příbramsku. Dvaatřicetiletý Fenik, jeho manželka a dvouletý syn spali, uprostřed noci ale muže vzbudil kouř a horko. Požár se šířil z přízemí domu. Fenik ženu probudil a běžel do vedlejšího pokoje pro syna, kterého chránil vlastním oblečením a podal ho manželce, která se mezitím oknem dostala na střechu. Popálená žena se synem v náručí skočila ze střechy, čímž sebe i dítě zachránila, Fenik v hořícím domě zemřel.

Speciální cena „za nelhostejnost“

Všichni finalisté obdrželi stříbrné pamětní mince. Hlavní cenou, kterou Nadace ADRA a televize Nova udělily letos pošestnácté, je pak plastika anděla. Organizátoři letos udělili speciální cenu „za nelhostejnost“. Získali ji muž a žena, kteří zemřeli 8. července po pádu stromu na auto při bouřce na Písecku. Pár z Ústí nad Labem zastavil se svým vozem u obce Čížová v prudké bouři u čtyřčlenné rodiny a nabídl jí úkryt před nepřízní počasí. Do auta se schovaly dvě děti, jejich rodiče zůstali venku. Krátce nato spadl na vůz strom a dvojici z Ústí usmrtil. Děti utrpěly zranění.

Porota ve čtvrtek zvlášť ocenila také nominované děti do 15 let a také odvahu a duchapřítomnost seniorů starších 80 let. Slavnostního předávání se ve čtvrtek zúčastnil také Petr Marák, který ocenění získal loni za to, že zachránil malého chlapce, který při rodinné oslavě během hry s dětmi spadl za tmy do plného septiku. V loňském roce se totiž slavnost kvůli epidemii nemoci covid-19 konala v omezené podobě, zúčastnilo se jí pouze povolených deset osob. Letos se vyhlášení účastnily desítky lidí, všichni museli mít nasazený respirátor, u vchodu také organizátoři kontrolovali potvrzení o bezinfekčnosti.

Cena nesoucí jméno Michala Velíška je určena těm, kteří pomohli zachránit život druhého člověka. Nesmí jít o profesionály, záchranáře, hasiče, vojáky či lékaře. Velíšek se v září 2005 zastal v parku na pražském Karlově náměstí dívky, kterou obtěžoval a ohrožoval pistolí jedenatřicetiletý recidivista. Útočník po Velíškovi, který byl tehdy na procházce s roční dcerou v kočárku, dvakrát vystřelil. Televizní střihač Novy útok nepřežil. Velíška vyznamenal v říjnu 2005 prezident Václav Klaus medailí Za hrdinství in memoriam.