Závětí v Česku pomalu přibývá. Na dobročinné organizace v nich myslí jen hrstka lidí

Události: Závětí v Česku pomalu přibývá (zdroj: ČT24)

V Česku pomalu přibývá lidí, kteří se rozhodnou sepsat závěť, bývá jich kolem 24 tisíc ročně. Nepatrně se zvyšují počty těch, kteří přitom myslí i na dobročinnost. Možnost připomíná měsíc dobročinné závěti.

Divadelní a filmová herečka a později vysokoškolská pedagožka Alena Karešová svůj volný čas často trávila v restauraci domova pro seniory. „Chodila pravidelně několik let na obědy a byla u nás i o víkendech, kdy sem s přáteli chodila na kávu,“ popsala tisková mluvčí Sue Ryder Denisa Ratajová. 

Osobní vztahy s personálem nebo klienty si ale příliš nevytvořila. O to větší bylo překvapení, když se po její smrti v červenci 2019 organizaci ozval notář. „Byli jsme jedni z těch, kterým odkázala část majetku,“ uvedla Ratajová.

Organizace peníze použila na provoz. Herečka ve své závěti ale myslela i na Nadaci Olgy Havlové, které odkázala byt. Peníze z jeho pronájmu teď používají na podporu seniorů.

Počty uzavřených závětí
Zdroj: Notářská komora ČR

O tom, že na ně v závěti někdo myslel, se dědicové z řad dobročinných organizací nejčastěji dozvídají právě od notářů. „Pro nás je odkaz ze závěti projev nejvyšší úrovně důvěry vůči neziskové organizaci,“ uvedla ředitelka Výboru dobré vůle –⁠ Nadace Olgy Havlové Monika Granja.

Díky měsíci dobročinné závěti lze ušetřit za notáře

Počty lidí, kteří sepíší závěť, každoročně rostou. Oproti zahraničí jde ale stále o nízká čísla. Na dobročinnost v nich myslí jen nepatrná část lidí.

„Snažíme se zviditelnit vůbec tu možnost sepsat závěť, protože ji považujeme za dobrou prevenci před rozepřemi mezi pozůstalými,“ přiblížil ředitel koalice Za snadné dárcovství Jan Gregor.

Pokud ji někdo sepíše během měsíce dobročinné závěti, který trvá do 12. listopadu, a bude v ní na charitu myslet, notářský poplatek mu bude proplacen. „Většinou to stojí 1800 korun bez DPH. To je částka, kterou proplácíme,“ řekl Gregor.

Náležitosti závěti
Zdroj: Česká advokátní komora

Poslední vůli je možné sepsat vlastnoručně nebo na počítači. Třetí variantou je pak právě notář. „Povinně každou závěť eviduje v centrální evidenci závětí, takže se nemůže stát, že taková závěť posléze nebude nalezena v pozůstalostním řízení,“ popsal prezident Notářské komory Radim Neubauer.

Měsíc dobročinné závěti se v Česku koná po čtvrté. Během něj se ke stejnému kroku, jaký udělala Alena Karešová, rozhodne asi deset lidí.