Státní zástupce chce přísnější trest pro starostu Novotného za pronásledování podnikatele Víta, ten zase požaduje vyšší odškodnění

Státní zástupce požaduje přísnější trest pro starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS), kterému v srpnu soud vyměřil podmínku za nebezpečné pronásledování podnikatele Marka Víta. České televizi to potvrdila soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 5 Jana Humeni s tím, že odvolání podali oba. Vít chce po Novotném vyšší odškodnění. Případ teď projedná pražský městský soud.

„Odvolání podalo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 5, když bylo podáno do výroku o trestu v neprospěch obžalovaného,“ uvedla soudkyně Humeni s tím, že už při vyhlášení rozsudku v srpnu se odvolal sám Novotný.

O den později než státní zástupce se pak odvolal i podnikatel Vít, který podle Humeni požaduje vyšší odškodnění za nemajetkovou újmu. Soud mu přiznal šedesát tisíc korun, Vítův advokát měl ale podle serveru Expres.cz žádat až o 250 tisíc korun.

Podle obžaloby měl Novotný projevovat dlouhodobě škodlivý a negativní zájem o Víta, a to především ve svých příspěvcích na sociální síti Twitter. Podle Humeni zveřejňoval informace o Vítově soukromém životě a sdílel jeho fotografie s posměšnými komentáři. Na svých účtech navíc publikoval své výpovědi na policii, kde říkal, že chce, aby Vít zemřel.

Státní zástupce pro Novotného podle serveru Expres.cz navrhl podmíněný trest v délce dvanáct až patnáct měsíců se zkušební lhůtou na tři roky. Soudkyně mu ale nakonec za výtržnictví, podněcování k trestnému činu a nebezpečné pronásledování uložila půlroční trest s dvouletou podmínkou. Odůvodnila to tím, že peněžité tresty či veřejně prospěšné práce pro něj neměly výchovný efekt, a proto přistoupila k tvrdšímu trestu. Soud se v jednání zabýval i výroky starosty Řeporyjí na adresu bývalého policejního prezidenta Stanislava Novotného.

Soud už Novotného jednou potrestal za vyhrožování smrtí

Pavel Novotný už byl před soudy kvůli trestným činům několikrát. Dokonce to není poprvé, kdy Novotného odsoudily v souvislosti s podnikatelem Markem Vítem. Loni v únoru ho za vyhrožování smrtí podnikateli pravomocně potrestal Městský soud v Praze a uložil mu peněžitý trest téměř sedmašedesát tisíc korun. Starostovo dovolání odmítl loni v červenci Nejvyšší soud.

Novotný Víta dlouhodobě označuje za podvodníka. Podal na něj desítky trestních oznámení, ale bezvýsledně. Když v říjnu 2016 zmizel svědek, který byl s Novotným v kontaktu a z Víta měl strach, poslal Novotný pražské policii neobvyklý e-mail, ve kterém napsal, že se rozhodl Víta zavraždit.

Řeporyjský starosta tvrdí, že Víta nikdy zabít ani zranit nechtěl. Neobvyklým krokem chtěl údajně policisty trochu rozhýbat a vynutit si jejich pozornost.

Obvodní soud pro Prahu 5 se v minulosti zabýval také Novotného výroky na adresu Zdeňka Ondráčka (KSČM). V roce 2019 Novotný na Twitter napsal, že by si přál, aby Ondráček za návštěvu samozvané Doněcké lidové republiky visel. Reagoval tak na příspěvek tehdejšího předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska, který o Ondráčkově cestě na okupované území zmínil, že se to „blíží vlastizradě“.

Podle Obvodního soudu pro Prahu 5, který se případem zabýval loni v srpnu, starosta trestný čin nespáchal. Podle rozsudku se mohl dopustit přestupku. Soud tak případ předal k posouzení pražskému magistrátu. Rozhodnutí potvrdil pravomocně také Městský soud v Praze, který zamítl stížnost státního zástupce.