Rath neuspěl s námitkami proti exekucím. Hrozí mu kvůli nezaplacení trestu v první větvi korupční kauzy

Bývalý středočeský hejtman za ČSSD David Rath neuspěl s námitkami proti exekucím majetku nebo části mzdy, kterou pobírá jako lékař ve věznici. ČT to řekl mluvčí Krajského soudu v Praze Jiří Wažik. Peníze po Rathovi vymáhá soudní exekutor kvůli nezaplacení poloviny desetimilionového trestu v první větvi korupční kauzy.

Rath se proti postihu bránil u exekučních soudů. Ty ale podle mluvčího Wažika všechny jeho námitky zamítly. „Odsouzený podal návrh na odklad exekuce, návrh na zastavení exekuce, námitku podjatosti exekutora a rovněž brojí proti průběhu exekuce. Všechny námitky byly dosud soudy zamítnuty,“ vysvětlil.

Peníze po Rathovi vymáhá soudní exekutor Ivo Luhan, který podle Wažika vydal několik exekučních příkazů. Ty míří mimo jiné na peníze, které mají Rathovi dlužit jeho příbuzní, nebo na prodej jeho nemovitostí. „Dále též exekuční příkaz k provedení exekuce srážkami ze mzdy (u Vězeňské služby ČR) či postižením jiných majetkových práv (podílu v obchodní společnosti),“ doplnil mluvčí soudu.

Rath dostal v první větvi korupční kauzy sedmiletý trest vězení, zákaz činnosti a desetimiliónový peněžní trest. Z něj stále uhradil pouze první pětimiliónovou splátku. „Z druhé poloviny nebylo zaplaceno nic a je vymáhána prostřednictvím exekutora,“ uvedl Wažik s tím, že soud aktuálně nezvažuje, že Rathovi udělí náhradní 2,5letý trest. Důvodem je podle něj stále probíhající druhá větev kauzy, v níž má rozhodnout odvolací soud. 

Není však jasné, zda exekutor s příkazy uspěl. „Nemáme informace, že by byly exekuční příkazy ukončeny nebo že by byla nějaká částka vymožena,“ sdělil Wažik, podle kterého to ale neznamená, že se tak už nestalo. Dodal, že soud dostává průběžné zprávy od exekutora, takovou informaci však zatím neobdržel.

To, zda už některé z řízení skončilo, nekomentoval ani úřad exekutora Luhana. „Bohužel jsme vázáni povinností mlčenlivosti a rozhodně nemůžeme sdělovat konkrétní informace, které se dotčeného exekučního řízení týkají,“ řekl na dotaz ČT exekutorský kandidát Radek Hlista.

Exekuce míří i na část domu, kde bydlí Rathův bratr

Luhan už dříve vydal exekuční příkaz k prodeji na polovinu domu ve Zbuzanech, ve kterém bydlí Rathův bratr Michal se svojí rodinou. Bývalý politik sociální demokracie si tam loni přesunul trvalé bydliště, jak zjistil server iROZHLAS.cz. Podle Michala Ratha tím jeho bratr chtěl zabránit tomu, aby exekutora zajímaly nemovitosti, které na přelomu roku rozprodal rodině.

Prodejem nemovitostí, na který upozornil server iROZHLAS.cz, se Rath podle státního zástupce Jiřího Pražáka mohl chtít vyhnout tomu, aby je případně zkonfiskoval soud. Mimo jiné takový trest mu totiž Pražák navrhoval v takzvané druhé větvi korupční kauzy. V té mu ale soud nakonec zpřísnil odnětí svobody ze sedmi na osm let.

Rath i ostatní obžalovaní se proti rozsudku odvolali, stejně jako státní zástupce, který navrhl propadnutí majetku Ratha a manželů Kottových. Druhou větví, v níž se osm obžalovaných lidí a devět firem včetně Metrostavu mělo dopustit trestné činnosti kolem zdravotnických zakázek ve Středočeském kraji, se tak bude zabývat odvolací vrchní soud.

Rozsudek v první větvi korupční kauzy kolem Ratha letos potvrdil Nejvyšší soud, když odmítl všechna dovolání. Exposlanec si v ní odseděl už přes polovinu ze svého sedmiletého trestu. Mohl tak požádat o podmínečné propuštění, což za něj v říjnu učinil Svaz pacientů České republiky. Upozornil na to server Aktuálně.cz. Návrhem na propuštění se bude zabývat Městský soud v Brně, který na 9. listopadu nařídil veřejné zasedání.