Vítězství pravice otevírá prostor pro politiku sociální demokracie, předpovídá Špidla

Vladimír Špidla v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Sociální demokracie nebude v Poslanecké sněmovně, kde působila nepřetržitě od roku 1992. Naše nejstarší politická strana nezískala ani pět procent hlasů voličů a končí její předseda Jan Hamáček a celé vedení. Podle bývalého premiéra, někdejšího předsedy strany a poradce Jany Maláčové Vladimíra Špidly zastínilo stranu ANO, do budoucna ale podle něj bude o sociálnědemokratickou politiku zájem. Byl hostem Interview ČT24.

„Jsme mimo parlament, to je porážka, ale svět se nezastavil, základní sociálně-politické konflikty trvají, tak je holt budeme muset vést jako mimoparlamentní strana,“ říká Vladimír Špidla. Dopředu nevěděl, jak strana ve volbách dopadne. „Kontaktní kampaň někdy vypadala na dvacet, někdy na dvě procenta,“ shrnuje.

Vládnutí po dvě období s ANO mělo dle Špidly svoje důsledky. Sociální demokracie toho ve vládě sice docílila hodně, úspěchy si ale přivlastnilo ANO, myslí si. „To vedlo k závěru, že hnutí ANO je sociálně citlivé. Ono je ve skutečnosti pouze duté, nemá žádné výrazné ideové představy,“ hodnotí bývalý eurokomisař.

Nechce hodnotit, jestli by na tom ČSSD bez vstupu do vlády v roce 2017 byla lépe, uznává ale, že vícenásobné stanovování nepřekročitelných podmínek pro ANO a následné nedodržování, straně nepomohlo. „Důchody se zvýšily, náhradní výživné se prosadilo, karenční doba se zrušila,“ jmenuje úspěchy strany Špidla. Směr, který se soustředil na reálná socioekonomická témata, byl podle něj správný.

Vztah s Milošem Zemanem

Další směřování bude řešit sjezd strany, který by měl být co nejrychleji, apeluje Špidla. Kritizuje zapojení bývalého hejtmana Michala Haška Janem Hamáčkem na ministerstvu vnitra a v rámci přípravy kampaně. „Nebylo správné, aby se dostal do nějakých významnějších pozic,“ kárá.

Sociální demokracie měla minimálně od nezvolení Miloše Zemana prezidentem ve volbě v roce 2003 se současným nejvyšším ústavním činitelem složitý vztah. Zeman nechtěl jmenovat některé ministry, které strana předkládala. Špidla to nevidí ale jako něco, co by straně dělalo zásadně špatné jméno. „Základní problém bylo působení ve vládě, ve které nás náš koaliční partner zcela zastínil. Personální konflikty nehrají takovou roli,“ myslí si. Na úspěchu strany se prý podepsalo i vedení státu v době covidu.

V tom, kdo by měl vést sociální demokracii po rezignaci Jana Hamáčka, Špidla nemá jasno. „Teprve poté, co proběhnou diskuze, tak dozraje nějaký názor. Vítězná pravice se pokusí zrealizovat to, co chce, a to otevírá prostor pro politiku sociální demokracie, která se bude odehrávat mimo parlament,“ předpovídá Špidla.