V porovnání s minulými sněmovními volbami je u vězňů o čtvrtinu menší zájem hlasovat

Přibližně devět tisíc z celkových bezmála dvaceti tisíc vězňů v Česku chce letos odvolit. Jedná se tak o pětačtyřicet procent z celkového počtu trestanců. Oproti minulým sněmovním volbám jde přibližně o čtvrtinový pokles. České televizi to potvrdili mluvčí všech pětatřiceti věznic v Česku. Nejvíce zájemců, přes osmdesát procent, se zaregistrovalo v bělušické věznici. Naopak nejmenší zájem je v té olomoucké, kde chce volební lístek odevzdat jen čtvrtina odsouzených. V pátek prvního října byla poslední možnost, kdy se odsouzení mohli k volbám přihlásit.

„Někteří se k volebním urnám nedostaví nebo nebudou mít platný doklad totožnosti. To se během zápisu do seznamu voličů nekontroluje a zjistíme to vždy až ve volebních místnostech,“ nastínila mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová.

Během minulých sněmovních voleb se podle statistik o možnost volit přihlásilo 11 600 z celkových 20 500 vězňů, kteří se mohli účastnit. Z přihlášených zájemců pak nakonec odvolilo 7330.

„Po pátku máme 437 přihlášených voličů z celkových 530 vězňů, kteří mohou volit,“ říká Danuše Vránová, mluvčí bělušické věznice. Nadprůměrný zájem o letošní sněmovní volby je i ve Věznici Mírov se sedmasedmdesátiprocentním zájmem, kde se k volbám nahlásilo 293 trestanců z 382, kteří mohou volit. Věznice Znojmo eviduje šestasedmdesátiprocentní zájem ze strany vězňů. ČT to potvrdili mluvčí jednotlivých nápravných zařízení.

Naopak nejmenší zájem eviduje Vazební věznice Olomouc. Podle mluvčího Jiřího Ruprechta se z oprávněných voličů mezi vězni přihlásila jen čtvrtina. Zároveň jde i o nejmenší počet přihlášených vězňů k volbám napříč republikou, dorazit jich má pětapadesát z 216. Nízký zájem registrují i ve věznici Světlá nad Sázavou. „Z 644 možných voličů u nás se jich přihlásilo 214,“ uvedla mluvčí věznice Jana Rajdlová.

Vězni budou volit stejně jako ostatní v pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00. „Věznice na volby vyhradí speciální místnost s urnami. Všechny tyto místnosti budou mít dezinfekce a všichni v nich budou nosit respirátor. Zkrátka se tyto místnosti budou řídit aktuálními protiepidemickými opatřeními,“ říká Prunerová.