Teplárny začaly s dodávkami tepla. Češi si za něj připlatí zhruba tisíc korun

Události ČT: Teplárny začínají s dodávkami tepla do domácností (zdroj: ČT24)

Teplárny po celém Česku postupně začínají s dodávkami tepla. V následujících dnech mohou radiátory zapnout více než čtyři miliony lidí, kteří využívají centrální vytápění. Kvůli chladnějším dnům letos některé teplárny začaly provoz o několik dní dřív než obvykle. Odhaduje se, že průměrná domácnost za teplo utratí následující zimu asi o tisíc korun víc než loni. Může za to zdražování uhlí či plynu.

Teplárny zahajují topnou sezonu každé září, a to ve chvíli, kdy dva dny po sobě klesne teplota pod třináct stupňů. Technici musejí vyrazit přímo do výměníkových stanic, kde zařízení zprovozní. „Během dvou dnů musíme zprovoznit přes dva tisíce výměníkových stanic,“ uvedl manažer provozu Pražské teplárenské Jan Picka. 

„Vypadá to, že už dnes a zítra se přidají všechny teplárny, protože zítra budeme mít nejchladnější den. Loni to bylo 25. září,“ řekl v pondělí mluvčí Teplárenského sdružení České republiky Pavel Kaufmann.

V pondělí se už začalo topit také v Ústí nad Labem, Brně nebo Zlíně. I v těchto případech o několik dní dříve než loni. „Počítáme s tím, že během dne dodáme teplo všem zákazníkům,“ uvedl výrobní ředitel Teplárny Brno Tomáš Weigner. 

Dražší teplo

Při současných cenách zaplatí průměrná domácnost za teplo asi patnáct tisíc korun ročně. Analytici ale odhadují, že nadcházející topnou sezonu si lidé pravděpodobně připlatí. „Bohužel to bude zřejmě dražší, protože teplárny, podobně jako elektrárny, pálí uhlí, pálí zemní plyn a všechno zdražuje. V celkovém účtu asi mezi pěti a deseti procenty,“ řekl analytik ENA Jiří Gavor. 

Teplárny v Česku možná dodávky ještě na nějakou dobu přeruší. Záviset to bude na tom, zda se ještě výrazněji zvednou teploty, nebo už zůstanou pod třinácti stupni.