Péči paliativních týmů budou v některých nemocnicích hradit pojišťovny

Události: Pojišťovny začnou hradit paliativní péči (zdroj: ČT24)

Nové speciální týmy v nemocnicích zlepšují kvalitu života pacientům s nevyléčitelnou nemocí. Pomáhají jejich rodinám i lékařům z různých oborů, vyplynulo z dat projektu paliativní péče, který ministerstvo zdravotnictví dva roky testovalo. Od příštího roku budou službu hradit pojišťovny.

Šárka Nováková se starala o tetu, která léta bojovala s rakovinou. O závěru života s ní teta chtěla mluvit, otevřít se odcházející příbuzné však dokázala až díky podpoře specialistů. „Ulevilo se jí i mně, a proto odcházela vyrovnaná, smířená, důstojně. I nám se to zvládá líp, i když tady není,“ svěřila se Nováková.

Pacienti s nevyléčitelnou nemocí mají před sebou týdny i roky života. Běžná medicína už nezabírá. V pražské Všeobecné fakultní nemocnici proto zasedá lékař, sestra, psycholog i sociální pracovnice. Společně se jim daří lépe zvládat bolest, úzkost nebo nevolnost pacientů.

Důvody intervence paliativních týmů
Zdroj: realizační tym projektu MZ ČR/ÚZIS

„Data krásně ukazují, že pacientům intervence paliativních týmů zlepšují život i v jeho samotném závěru. Také ukazují, že kolegům přinášejí úlevu ve složitých situacích, pro které neměli odbornou oporu,“ přiblížil primář Kliniky paliativní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Ondřej Kopecký.

Z původních sedmi pacientů se projekt rozrostl na tisíce nemocných

Nejčastěji s nimi řeší další plány, propouštění domů, podporu rodiny i závěrečnou péči. „Je tady komunita, která se rozrůstá, které leží na srdci péče o pacienty, kteří mají těžké onemocnění,“ uvedla Mahulena Exnerová z České společnosti paliativní medicíny.

Ministerstvo zdravotnictví spustilo pilotní projekt hrazený z evropských fondů v šesti nemocnicích. Na začátku bylo v péči sedm pacientů, na konci loňského roku už přes tři tisíce. „Je to velký krok dopředu, musíme si uvědomit, že stále v Česku zhruba sedmdesát procent pacientů umírá v nemocnicích. Dostupnost paliativní péče je velmi důležitá,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Nárůst pacientů v pilotním projektu paliativní péče
Zdroj: realizační tym projektu MZ ČR/ÚZIS

Paliativní péče ve zdravotnických zařízeních se také poprvé dostala do úhradové vyhlášky. Od příštího roku budou pojišťovny platit týmy v 25 nemocnicích. „Jelikož objem práce za poslední tři roky narostl, tak bychom potřebovali více členů týmů. Zájem o práci je velký,“ popsala lékařka krajské zlínské nemocnice Alena Kočendová.

V covidové krizi se lékaři se smrtí setkávali častěji. I proto se na páteční celostátní konferenci shodli, že by tato péče měla být dostupná všem.