Predátor z dokumentu V síti znovu obtěžoval nezletilou dívku. Soud mu uložil 15 měsíců nepodmíněně

Okresní soud v Jeseníku uložil predátorovi z dokumentu V síti patnáctiměsíční nepodmíněný trest ve věznici s ostrahou. Pokusil se totiž navázat sexuální kontakt s nezletilou dívkou. Ivan H. byl v té době v podmínce za stejný čin a neplacení alimentů. Jde tak o druhého muže ze snímku, kterého poslal soud za mříže. Vyplývá to z rozsudku, který si Česká televize vyžádala. Osmatřicetiletý muž ze Slovenska se proti trestu může odvolat.

„Obžalovaný (…) navrhl setkání dítěti mladšímu patnácti let v úmyslu spáchat trestný čin a opětovně úmyslně ohrozil citový a mravní vývoj dítěte tím, že ho sváděl k nemravnému životu,“ uvádí v rozsudku soudce Miloš Kubíček z Okresního soudu v Jeseníku.

„Odsuzuje se k úhrnnému trestu odnětí svobody v trvání patnácti měsíců nepodmíněně, pro výkon trestu odnětí svobody se zařazuje do věznice s ostrahou,“ stojí dále v rozsudku soudu.

Slovák Ivan H. chtěl začátkem května s nezletilou dívkou navázat sexuální kontakt i přesto, že mu napsala svůj skutečný věk. Nezletilé navrhoval sexuální praktiky a snažil se ji přesvědčit k osobní schůzce za účelem pohlavního styku. Dále jí psal, že se o tom nesmí nikdo dozvědět. Dívka z Jesenicka si jednání nenechala pro sebe a ještě ten samý měsíc policisté muže obvinili. Soud ho poté kvůli obavě z pokračování v trestné činnosti poslal do vazby.

Události v regionech: Soud s Ivanem Hazuchou (zdroj: ČT24)

Dvě podmínky a vyhoštění

Kvůli obvinění, které vzniklo na základě filmu V síti, uložil už v únoru Obvodní soud pro Prahu 7 muži podmíněný trest a vyhoštění na šest let ze země. Vzhledem k tomu, že byl v té době v podmínce kvůli neplacení alimentů, vydal soud takzvaný patrový rozsudek.

Slovenského občana potrestal dvěma podmíněnými tresty s odkladem na čtyři roky a na pět let, přičemž první byl za činy, které se objevily v dokumentu V síti a neplacení výživného a druhý za další nepovolený kontakt s nezletilou potažmo její matkou. V tomto případě matka na komunikaci dcery s predátorem přišla a sama si s ním psala.

Proti tomuto rozhodnutí se odvolal. U Městského soudu v Praze, ale v květnu neuspěl a verdikt se stal pravomocným.

Kamery dokumetu V síti zachytily Ivana H. s jeho nyní bývalou partnerkou Markétou M., jak v kavárně nabízí sex ve třech figurantce, která se v dokumentu vydávala za nezletilou dívku. Soud dnes už bývalé partnerce udělil pouze půlroční podmínku s odkladem na dva a půl roku. Důvodem nízkého trestu jsou podle iRozhlasu i znalecké posudky, které prokázaly její podprůměrně nízkou inteligenci.

Proti predátorovi je vedeno od letošního dubna trestní řízení i u Okresního soudu v Ústí nad Labem kvůli pokusu o výrobu dětské pornografie. Hlavní líčení dosud nebylo nařízené. Patnáctiměsíční odnětí svobody od Okresního soudu v Jeseníku je tak v případě Ivana H. zatím prvním nepodmíněným trestem.

Ústečan ze stejné kauzy s trestem nesouhlasí

Ivan H. není jediným predátorem z dokumentu V síti, který od soudu odešel s trestem vězení. Osmačtyřicetiletého Martina Konopáska alias Ústečana justice už potrestala dvouletým trestem vězení. S tím ale nesouhlasí a proti rozsudku z počátku dubna se odvolal. Nařízené jednání v této věci však zatím není.

Ústečan je prvním aktérem dokumentu, kterého soud poslal za mříže. Podle serveru iRozhlas se žalobkyně Lenka Pošíková proti rozsudku odvolala také, trvá ale naopak na přísnějším tříletém trestu.

Muž dívky žádal, aby se svlékly a poslaly mu fotografie svého obnaženého těla. Jako jediný si také psal se všemi třemi herečkami, které v dokumentu hrály. Konopáska potrestal soud podmínkou už v minulosti za to, že jako učitel zeměpisu kontaktoval a líbal čtrnáctiletou dívku. V pronajatém bytu ji svlékal a žádal ji, aby ho osahávala.

Celovečerní dokument V síti režiséra Víta Klusáka je experimentem, který otevírá tabuizované téma zneužívání dětí na internetu. Tři dospělé herečky s dívčím vzezřením se přihlásily do internetových chatů, aby v přímém přenosu prožily zkušenost dvanáctiletých dívek on-line.

Setkaly se při tom s věcmi, které zaskočily i filmaře. Oslovili je sexuální predátoři vyhledávající nedospělé dívky a od nevinné konverzace přecházeli k výzvám ke svlékání, masturbování a zasílání choulostivých fotografií.