Ministerstvo obrany koupí 52 francouzských děl, smlouvu podepíše do voleb

Události: Ministerstvo koupí 52 francouzských děl (zdroj: ČT24)

Ministerstvo obrany ještě do voleb podepíše smlouvu na nákup 52 děl s francouzskou firmou Nexter. O zakázce bude v pondělí ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) informovat vládu. Kolik ministerstvo za děla zaplatí, nechtěl Metnar před jednáním vlády sdělovat. Původně měla nová děla stát asi šest miliard korun, nabídka výrobce z letošního roku byla o šedesát procent vyšší.

Dvaapadesát děl ve výzbroji české armády nahradí samohybné houfnice DANA, které neodpovídají požadavkům NATO na dostřel i na ráži, kterou spojenci používají.

Francouzského výrobce ministerstvo oslovilo přímo a nevypisovalo výběrové řízení. Při svém postupu využívá výjimku ze zákona o zadávání veřejných zakázek na nákup vojenského materiálu.

Při výběru ministerstvo posuzovalo výrobky osmi možných dodavatelů, do finálního zvažování se dostalo také slovenské dělo Zuzana. Podle dřívějších informací byla francouzská nabídka levnější i technicky výhodnější.

Ministerstvo původně chtělo smlouvu na nákup děl podepsat do konce loňského roku, termín byl kvůli jednáním o ceně a dalším náležitostem smlouvy posunut. Původní předpoklady hovořily o ceně asi šest miliard korun včetně DPH, tedy asi 105 milionů korun za jedno dělo.

Změny v ceně

Nexter nakonec předal ministerstvu nabídku, která byla o 60 procent vyšší. Důvodem navýšení měly být třeba inflace, zvýšení cen surovin nebo přesun výroby do Česka. Podle informací ČTK je konečná cena asi 8,5 miliardy korun včetně DPH.

Metnar chce částku zveřejnit až po jednání vlády. „Nejdříve to z mé strany uslyší mí kolegové, bylo by to z mé strany neseriózní,“ řekl.

Mluvčí ministerstva Jan Pejšek potvrdil, že se obraně podařilo oproti nabídce Nexteru vyjednat nižší cenu. Uvedl, že ji ověřil nezávislý posudek. Podpis smlouvy předpokládá ještě v září. „Ve srovnání s výsledky průzkumu trhu a studií proveditelnosti z let 2017 a 2019 je cena vyšší, což je způsobeno zejména inflací včetně vlivu covidu-19, prudkým růstem cen vstupů a surovin, nebo náklady na přesun výroby do ČR,“ poznamenal.

„V tomto volebním období se ministerstvu obrany a Armádě České republiky podařilo uzavřít téměř 40 tisíc smluv v nominální hodnotě 135 miliard,“ zhodnotil pak Metnar. O největší zakázce na bojová vozidla pěchoty by měl rozhodnout až nový kabinet. Stejně jako nová děla budou součástí těžké brigády, jejíž vybudování Česko Alianci slíbilo do konce roku 2026.

„Je to samozřejmě chyba, že se posudky nebo oceňování neaktualizovalo. Na druhou stranu považuji za důležité, aby se akvizice dotáhla,“ myslí si předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová (ODS).