Stavebníkům stále komplikují práci ceny materiálu, už ovlivňují i opravy památek

Události: Stavební materiál pořád prodražuje práce, dotýká se to už i památek (zdroj: ČT24)

Stavby a rekonstrukce se v posledních měsících prodražují o stovky tisíc i miliony korun. Podle analytiků bude tento trend ještě nějakou dobu pokračovat. Zlepšit by se situace mohla příští rok. Ceny některých materiálů se zvedly i dvojnásobně. Stavebnictví taky podle statistiků od začátku roku do konce července meziročně kleslo o šest desetin procenta.

„Donutilo nás to daleko víc plánovat a objednávat si materiál ne týden dopředu, ale třeba tři týdny, nebo klidně i měsíc a občas se stane, že stále není k dispozici. Cena materiálu se bohužel ve většině případů zvýšila opravdu skokově,“ přibližuje každodenní realitu v oboru zakladatel portálu Svépomocí.cz Pavel Tesárek.

„Na zahradní domek jsme plánovali udělat krov z dřevěných hranolů a když jsme se dívali na jejich cenu, tak jsme zjistili, že hranol o rozměru 120 x 60 centimetrů stál loni v červnu 100 korun za metr. Teď v září už to bylo 250 korun, takže za čtyřmetrový hranol bychom místo 400 korun zaplatili tisícovku,“ popisuje svoji zkušenost Tesárek.

Intercontinental se také prodraží

Rekonstrukcí prochází pražský hotel Intercontinental, ze sádrokartonu bude třeba postavit několik stovek nových pokojů. Ovšem právě tento materiál dodavatel zdražuje každé dva až tři měsíce o pět procent.

„Při komunikaci s klienty je to enormní problém, za svoji čtyřicetiletou kariéru ve stavebnictví jsem to ještě nezažil. Ti stabilnější dodavatelé mění ceníky kvartálně, někteří měsíčně a jsou dodavatelé například skla, kteří nám mění ceníky každý týden,“ popisuje Pavel Fric ze společnosti Farrao Group, která na rekonstrukci hotelu pracuje.

Na změny cen dodavatelů už musejí reagovat i výrobci oken či dveří. Zdražení surovin už cítí i jejich zákazníci. „Veškerá zdražení, která přijdou, někdy je to během týdne několikrát, jsme nuceni maximálně v rámci měsíce přenést do koncových cen, tedy na zákazníka,“ říká ředitel společnosti Vekra vyrábějící dveře a okna Jan Tušl. Od začátku roku tak podobně jako jejich konkurence zvedli ceny zhruba o třetinu.

Růst cen průmyslových materiálů
Zdroj: ČT24

Zdražuje skoro všechno

Například ceny izolačních materiálů se z roku na rok zvýšily o sto procent, stejně jako u oceli. Podobné navýšení musejí akceptovat i ti, kdo zateplují fasádu polystyrénem. Některé výrobky ze dřeva podražily ještě citelněji. Až 80 procent musejí zákazníci připlatit za kabely pro elektroinstalace.

Zdražování všech uvedených materiálů komplikuje i opravy památek a turistických atrakcí. Řada firem tak řeší dilema – nepřekročit vysoutěžené ceny a přitom zachovat požadovanou kvalitu. Připravované projekty se pak kvůli růstu cen musejí i několikrát upravovat.

Na zámku Červená Řečice na Vysočině na letošní sezonu návštěvníky vystřídali dělníci. Opravy za 76 milionů mají skončit příští rok. „Jedná se o komplexní rekonstrukci vstupního křídla a přilehlé části, kde se dělají kompletně střechy a fasády,“ popisuje jednatel Ekostaveb Jabůrek Bedřich Jabůrek.

S termínem dokončení rekonstrukce podle firmy problém nebude, horší je to ale s vysoutěženou cenou. „Jedná se o miliony. Rozumnou cestou dojde k úspoře primárně v tom, že u pěkných věcí se to ošidí za nějaký standard a tím se dokážou peníze uspořit,“ ilustruje cestu Jabůrek. Společnost tak se zadavatelem jedná o navýšení konečné ceny.

I Národní památkový ústav, který aktuálně opravuje zhruba čtyřicítku památek, sleduje rostoucí ceny. „Na již probíhající obnovy zdražení zatím nijak zásadně nedopadlo. Nicméně u projektů, které se nyní soutěží, se nárůst cen materiálů i prací samozřejmě projevuje,“ uvádí mluvčí ústavu Jana Hartmanová.

„Když připravíte nějaký projekt, tak ho pak několikrát přeceňujete v položkovém rozpočtu, protože cenová nabídka platí třeba jenom čtyři, pět dní,“ dodává tajemník Asociace nestátních otevřených památek Vratislav Zákoutský.

Památky v rekonstrukci
Zdroj: ČT24

Málo materiálu

Problém není jen cena, ale také nedostatek stavebního materiálu. S opravou hradlového dřevěného mostu u Modravy na Šumavě kvůli tomu ještě ani nezačali. „Dodavatelská firma si v tuto chvíli zajišťuje materiál, aby mohla mostní konstrukce připravit. Vypadá to s největší pravděpodobností, že se začne až na jaře příštího roku,“ přiznává mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.

Zpoždění mají také na opravované rozhledně Poledník u Prášil, která nabízí výhled na šumavské vrcholy. Měla být otevřena v polovině sezony, první návštěvníky ale přivítá nejspíš až v říjnu.