Za záchranu druhých získal medaili od prezidenta. Po tragické nehodě hasič potřebuje sám pomoc

Události v regionech: Prezidentem oceněný hasič po nehodě potřebuje pomoc (zdroj: ČT24)

Hasič a záchranář Radek Andrle roky pomáhal druhým. Při květnové nehodě přišel o manželku a sám utrpěl těžká zranění – lékaři mu museli amputovat nohu. Pro návrat do života by potřeboval protézu s kolenním kloubem. Kolegové pro něj nyní pořádají sbírku.

„Pro mě je nejbolestnější mluvit o mé ženě. Sílu mi dává především rodina, děti, tatínek mé ženy, ale i spousta přátel, co mám kolem sebe,“ říká Andrle.

Aby se znovu mohl hýbat, tři měsíce intenzivně cvičí – 90 minut dvakrát denně. „Když Radek přišel, nedokázal se ani otočit na boky. Nedokázal se posadit. To vše se hrozně vylepšilo. Sám se přesune na vozík. Cílem je, aby byl schopný chodit,“ popsal fyzioterapeut Tomáš Modlinger.

Pětapadesátiletý Radek Andrle je bývalý hasič. V roce 2002 byl při úniku chloru v neratovické chemičce. Za zásah dostal Medaili Za hrdinství od prezidenta republiky. „Spousta lidí nám přitom pomáhala. Hasiči i řemeslníci z té fabriky. Ve skutečnosti (ocenění) patří neuvěřitelnému počtu lidí,“ vzpomínal.

Poslední roky sloužil jako zdravotník u záchranné služby. Pro návrat do života by chtěl protézu s kolenním kloubem „Chtěl bych bionickou nohu, která v některých ohledech dokáže údajně předčít i zdravou nohu,“ vysvětlil.

Takové protézy ale stojí miliony korun. A tak mu pomáhají kolegové. Středočeští záchranáři pořádají sbírku. Zatím se podařilo vybrat přes 820 tisíc korun.